Sveriges Nationaldag firas med vandringsorkester, flaggpyssel och kungafamiljen på Skansen

Den 6 juni, Sveriges Nationaldag, firas stort på Skansen. Dagtid blir det firande för hela familjen med vandringsorkester, flaggpyssel, folkdansuppvisning och mycket mer. På kvällen firas det traditionsenligt på Sollidenscenen med musik och tal till Sverige i närvaro av kungafamiljen.

 • Redan 1893 började firandet av Sveriges nationaldag på Skansen och varje år är det en av Stockholms mest populära platser att besöka för att fira nationaldagen. I år firar Skansen även nationaldagen på Rinkeby torg. Skansen deltar tillsammans med andra aktörer på Djurgården i det fullmatade nationaldagsfirandet på Rinkeby torg. Här kan gästerna prova lekar från förr så som gå på styltor och hoppa säck.

  På kvällen fylls Sollidenscenen med musik, underhållning och högtidstal av kungen. På scenen uppträder Maja Frydén, Uno Svenningsson, The Real Group, Cherrie, Albin Lee Meldau och Täby församlings körskola. De ackompanjeras av Arméns Musikkår och Marika Willstedts husband, och det bjuds på musik av kompositörerna Georg Riedel och Max Martin. Kungafamiljen anländer i kortege med häst och vagn, och firandet inkluderar ett högtidstal av kungen, flagghissning, fanutdelning och nationalsång. Kvällen avslutas med tapto från Logården på Slottet. Anne Lundberg och Micke Leijnegard är kvällens programledare.

  – Så underbart att återigen få fira nationaldagen på Skansen tillsammans med hela svenska folket. Det blir en härlig sommarkväll i grönskan med mycket musik och framtidstro i fokus, säger Anne Lundberg.

  Programbeskrivning

  På Sveriges Nationaldag den 6 juni firar vi hela dagen på Skansen! Det finns något för alla att uppleva.

  • Flaggpyssel: Måla och tillverka en egen flagga!
  • Lekar från förr: Gå på styltor, rulla tunnband, hoppa säck och hopprep, spela kula och sjömansspel!
  • Sommarmusik: Svensk körlyrik med Helene Stureborgs Kammarkör. Konserten är ca 30 minuter, insläpp börjar 20 minuter före start.
  • Vandringsorkestern: Skansens ambulerande musikensemble som rör sig runtom i parken och bjuder på medryckande musik från 1950-talet.
  • Visstuga: Sjung med i folkliga visor från olika delar av Sverige eller kom förbi för att lyssna.
  • Musikal: Tillbaka till tvättiden: Humoristisk musikal som tar oss på en hisnande och lekfull tidsresa till 1950-talet och ett Sverige i förändring.
  • Folkdansuppvisning: Uppvisning med Skansens folkdanslag till musik av Skansens spelmän.

   

  Historien bakom Sveriges Nationaldag

  Det var på Skansen som firandet av Sveriges nationaldag, eller Svenska Flaggans Dag som den ursprungligen kallades, startade år 1893. Skansens grundare, Artur Hazelius, ville instifta en högtidsdag som skulle samla nationen och valde den 6 juni. Det var den dagen, år 1523, som Gustav Vasa utropades till kung och det var den 6 juni 1809 som den då gällande regeringsformen undertecknades.

  Den 6 juni var en inofficiell nationaldag fram till 1916, då den instiftades som svenska flaggans dag. Först 1983 blev dagen officiellt Sveriges nationaldag och 2005 en officiell helgdag.

  Framkomligheten till Skansen kommer att vara begränsad under hela dagen den 6 juni med anledning av den kungliga kortegen. Till Skansen kommer man enklast till fots från Djurgårdsbron eller med färja till Allmänna gränd.