Skansen – världens äldsta friluftsmuseum

Mitt på Djurgården finns Skansen. En plats som levandegör upplevelser av natur och kultur – nu, då och i framtiden.

 • Skansen är idag världens äldsta friluftsmuseum och grundades år 1891 av språkforskaren, läraren och folkbildaren Artur Hazelius. En man vars motto var ”känn dig själv”. För Hazelius betydde orden att genom att känna till vår historia är det möjligt att känna oss själva.

  Med det som utgångspunkt skapade han Skansen. En plats som skulle levandegöra natur och kultur genom att samla byggnader, växter, och djur från hela Sverige och visa hur människor bott och arbetat i olika delar av landet.

  Ett levande friluftsmuseum

  Hazelius fick köpa en bit mark uppe på Skansenberget, och började direkt bygga upp hus från hela landet. Till en början fylldes husen av dockor klädda i folkdräkt, men de byttes snabbt ut till levande ”kullor”. Hazelius ville att Skansen skulle vara just det; ett levande friluftsmuseum, med snurrande spinnrockar och dunkande vävstolar. Detta är något som än idag präglar Skansens utbud.

  Djurens intåg

  Naturligtvis skulle det också finnas djur. Husdjur var en självklarhet i det gamla bondesamhället och vilda nordiska djur som levde i skogarna och på fjällen var också en del av tillvaron. Hazelius tog emot flera djur som gåva varav några av dessa var exotiska djur. Det stämde inte överens med att visa ett Sverige i miniatyr, men Hazelius antog att hans besökare skulle betala för att se de exotiska djuren och lät dem därför stanna.

  Ett ständigt växande friluftsmuseum

  Under årens lopp har Skansens utbud växt och förfinats. Idag är det öppet året runt och gästupplevelsen erbjuder allt från allsång till hantverk, trädgårdar och hus. Alltid med Hazelius tankar och idéer som grund.

 • Några årtal då och nu

  1833 – Arthur Hazelius föds den 30 november

  1891 – Arthur Hazelius grundar Skansen som öppnas för allmänheten den 11 oktober

  1892 – Arthur Hazelius flyttar in i Gula Huset på Skansen

  1901 – Arthur Hazelius begravs på Skansen efter sin bortgång den 27 maj

  1901 – Norska Vastveitloftet från 1300-talet flyttar till Skansen

  2020 – Den 27 november stänger Skansen sin entré för första gången på 129 år på grund av coronapandemin

  2021 – Den 1 april Skansen öppnar återigen entrén för gäster

  2022 – Skansen godkänns för 90-konto den 5 juli och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll