Vi använder kakor (cookies) för att förbättra, mäta och analysera användningen av webbplatsen samt för besöksstatistik och marknadsföring.

Hedemorahöna

Hedemorahöna är en gammal svensk lantras. Den har en tät och extra dunrik fjäderdräkt – en egenskap som är resultatet av långvarig anpassning till ett kallt klimat.

 • Människan har troligen hållit höns som husdjur så länge hon har varit bofast. De fanns i varje hushåll och så småningom utvecklades olika raser i olika bygder.

 • Faktaruta om hedemorahöna
  Vetenskapligt namn:

  Gallus gallus domesticus

  Ordning:

  Hönsfåglar

  Familj:

  Fälthöns

  Vikt:

  Tuppen 2-2,5 kg, hönan 1,5-2 kg

  Könsmognad:

  20 veckor

  Ruvning:

  3 veckor

  Antal ungar:

  Upp till 20 kycklingar

  Livslängd:

  Upp till 10 år

  Äter:

  Växter och smådjur

 • Ursprunget till våra tamhöns är det vilda hönssläktet Gallus i Sydostasien.

  Anpassad till kallt klimat

  Hedemorahönan var förr mycket vanlig i trakten runt Hedemora i Dalarna. På grund av det kyliga klimatet där har hönan utvecklat egenskaper som en fågel i Sydsverige inte har.

  Detta visar sig bland annat genom att det på fjädrarnas undersida sitter ett extra dun, så kallat bidun. Bidunet gör att fjäderdräkten blir både tät och riklig och hönan ser större och kraftigare ut än vad den verkligen är. I vissa fall växer dunet ner på fågelns ben och det ser ut som om hönan har byxor på sig.

  Färgen på fjädrarna varierar i svarta, gråa och bruna nyanser. Rasen är relativt tung med en tuppvikt runt 2,5 kg. Hedmorahönan är en mycket god värpare med goda föräldraegenskaper.

 • Lantraser

  Lantraser är populationer av husdjur som levt så länge i samma område att de anpassat sig till den lokala miljön och dess specifika förutsättningar. De svenska lantraserna har minskat i antal men arbetet med att bevara dem får ett allt större fokus eftersom raserna är en viktig genresurs och en del av vår kulturhistoria.

  Läs mer om våra svenska lantraser här.

Här hittar du hedemorahöna