Minigris

Minigrisar är intelligent, nyfikna och sociala. Grisar är mycket kloka djur och de gillar att man kelar med dem.

 • Tama grisar härstammar ursprungligen från vildsvin. Vi människor har länge tämjt och hållit grisar för köttet med idag har de även rollen som sällskapsdjur, särskilt minigrisar. Minigrisar är skapade genom att man korsat hängbukssvinet med ett flertal andra små grisraser.

   

 • Fakta om minigrisar
  Vetenskapligt namn:

  Sus scrofa

  Ordning:

  Partåiga hovdjur

  Familj:

  Svindjur

  Vikt:

  20–80 kg

  Könsmognad:

  Från 4 månader

  Parningstid:

  Året om

  Dräktighetstid:

  3 månader, 3 veckor och 3 dagar

  Antal ungar:

  4–12 kultingar

  Livslängd:

  10-15 år

  Äter:

  Både djur och växter

 • Utseende

  Grisens näsa kallas tryne. Det är bra att gräva med när grisen ska leta efter rötter, maskar, frön, sniglar och annat gott att äta nere i marken. Med sitt tryne och luktsinne, kan grisen hitta mat som ligger en halvmeter ner i jorden.

  Grisen tillhör klövdjuren, eller partåiga hovdjur som de också kallas. Det betyder att de har två hovar på varje fot, inte bara en som hästarna.

  Minigris som husdjur

  Minigrisar är små grisar som hålls som husdjur, under 1980- och 90-talet blev de populära som sällskapsdjur. Grisar är allätare precis som vi människor, därför är de också lätta att ha som husdjur. Skaffar man en minigris får man räkna med att den lever 10–15 år. Värt att tänka på är dessutom att de gärna även vill böka i marken och träffa andra grisar.

  Minigrisar i medicinsk forskning

  Från början avlades minigrisar fram för att användas i medicinsk forskning. Bland annat har man testat om grisars organ kan transplanteras (flyttas) till människan. Grisarnas kropp, mage och tarmar liknar nämligen människans.

 • Visste du att

  Grisen använder sitt tryne för att gräva med när den letar efter godsaker nere i marken.

Här hittar du minigris