Vi använder kakor (cookies) för att förbättra, mäta och analysera användningen av webbplatsen samt för besöksstatistik och marknadsföring.

Vaktstugan

På 1880-talet äger konstsamlaren och juveleraren Christian Hammer Vaktstugan och marken omkring. Huset är bostad för Hammers vakter och trädgårdsmästare. År 1891 får Artur Hazelius, Skansen grundare, möjlighet att köpa området och planerna på ett friluftsmuseum på Skansenberget kan ta form. Samma år invigs Skansen.

 • Fakta
  Byggnadsår:

  ?

  Fakta 2:

  ?

  Ursprung:

  Skansenberget, Djurgården, Stockholm.

  Fakta 4:

  ?

 • En tid har Hazelius sitt arbetsrum i Vaktstugan. På expeditionen finns den enda telefonen man kan ringa rikssamtal med. I ljuset från två stearinljus arbetar Hazelius, fotogenljus luktar för mycket menar han. Det eldas länge i kakelugnen med ett gammalt staket, fullt med spik, som osar. En kylig höst efterlyser han saktmodigt innanfönster, det är så kallt i huset.

  Vaktstugan hörde till de markområden som Skansens grundare Artur Hazelius köpte av Christian Hammer 1891 – övre Skansen, och 1896 – nedre Skansen med Sagaliden och Röda längan. Det röda huset med sina listverk byggdes troligen 1886. Huset fungerade fram till 2000-talet som ett informations- och försäljningsställe. Numera används byggnaden som kontor.

 • text

  text

Dag Tid
Visa mer

Här hittar du Vaktstugan