Vi använder kakor (cookies) för att förbättra, mäta och analysera användningen av webbplatsen samt för besöksstatistik och marknadsföring.

Dansbanan på Bollnästorget

Under ett flertal decennier har dansen på Skansen varit ett uppskattat folknöje i sommar-Stockholm. ​En danskväll kunde på 1940- och 50-talet dra en publik på flera tusen personer. Under många år rådde här en nästan idyllisk ordning. Om den någon enstaka gång bröts av en berusad väckte det stor uppmärksamhet och anstöt.

  • Parallellt med dansbanan nere på gamla Tivoliområdet Galejan fanns, och finns än i dag, dansbanan på Bollnästorget från 1928. De första åren dansade man bara på söndagarna och nästan enbart gammeldans.

  • Bild i text Foto:Kalle Kula

    Bildtext

  • Dalaflickorna eller Hälsingepojkarna stod för dansmusiken under de första åren. Man dansade till dragspel istället för fiolen som varit det dominerande instrumentet för den folkliga dansen. Från 1941 utökades gammeldansen till tre dagar i veckan och snart blev det alla dagar utom måndagar. 1949 engagerades kvartetten Eric Östs Spelmanslag. Han hade under många år spelat folkmusik nästan varje kväll och på gammeldansbanan blev han sedan kvar i över 20 år.

    Gammaldans är en samlingsbeteckning för vals, schottis, mazurka, hambo och snoa i motsats till nya, moderna danser som foxtrot och andra danser till jazzmusik. Med jazzen på 20-talet blev det vanligt med två dansbanor med respektive stil på samma område, så också på Skansen. Jazzen dominerade utbudet på Galejans dansbana.

    Bollnästorgets dansbana fyller också en viktig funktion runt jul. Här står den stora granen som man dansar runt varje julmarknadshelg.

Hitta till Dansbanan på Bollnästorget

Dag Tid
Visa mer