Galejan

Här hittar du tidernas charmigaste tivoliområde med gammaldags karuseller‚ lotterier, dansbana, kiosk och kafé. Det finns något för både stora och små.

 • Snurra runt i både karuseller och på dansgolvet. Galejan med tivoli och dansbana är ett nöjesfält i miniformat och ett exempel på hur stockholmarna sedan 1700-talet använt Djurgården för rekreation och nöje. Tivolit är det enda av Stockholms tivolin som finns kvar på ursprunglig plats, och kanske det enda i hela Sverige. Kom och njut av fart och fläkt!

 • Karusell på Galejans tivoli, Skansen
  Galejans tivoli

  Ta en tur i de olika åkatraktionerna och prova lyckan i fiskdammen eller lotterierna. Biljetter: Åkband kostar 160 kr med årskort och 180 kr utan årskort. Enkelbiljett kostar 30 kr.

 • Skansentåget
  Skansentåget

  Tåget startar från Bollnästorget och går runt Skansens område hela sommaren vid fint väder och helger sept-okt. Biljetter: Barn upp till 3 år 10 kr. All andra 30 kr.

Par som dansar modern dans till dansbandsmusik på Galejans dansbana på Skansen

Vare sig du är nybörjare eller veteran är du välkommen till Galejans dansbana om somrarna! Ta med dig din bästa danspartner, stora kompisgänget eller träffa någon på plats.

 

Här finns modern dans där vi dansar till tonerna av Sveriges bästa dansband, och kvällar med Storbandsdans Leif Kronlunds Storband.

 • Koloni kafé och bageri

  Bland kulörta lyktor hittar du härliga Koloni Kafé och Bageri. Här serveras bland annat smörgåsar, matiga sallader, enklare varmrätter och bakverk från det egna bageriet.

 • Kiosken

  Här kan du köpa både smått och gott, allt från krämig mjukglass, toast, dricka och godis till plättar med sylt. Allt är tillagat på svenska råvaror.

 • Abonnera Galejans scen

  Låt publiken uppleva ditt evenemang i historisk miljö och ta en tur med karusellen efteråt – allt på anrika Galejan.

  Scenen lämpar sig för både större och mindre evenemang som konserter, klubbspelningar, poesikvällar och stå upp-komik. Här har artister som Benny Anderssons orkester, Titiyo, Cookies ’N’ Beans, Svenne Rubins och många fler stått på scen!

  Kontakta event@skansen.se för mer information.

 • Galejans historia

  Galejan har tillhört Skansen sedan 1901. Här finns ett tivoli med karuseller, lotterier och fiskdamm som fortfarande ser ut som det gjorde på 1940-talet. Den handmålade karusellen byggdes i Italien i början av 1900-talet.

  Dansbanan, som var det senaste inom dåtidens folkparksarkitektur, uppfördes 1937 av arkitekt Ville Tommos. Den inspirerade många efterföljare runt om i Sverige med sin stomme av stålbalkar och böljande lätta tak. Takets form skulle knyta an till folklivet och dess rörelse.

  Dansbanans stora glansperiod inföll med Thore Ehrlings tiomannaorkester och vokalist som spelade modern dansmusik sex kvällar i veckan fram till mitten av 50-talet då Leif Kronlund tog över taktpinnen. Idag dansas det fortfarande både foxtrot och vals på Galejans tiljor och scenen används också för konserter.

 • Galejans dansbana på Skansen

  Galejans dansbana

Här hittar du Galejan