Vi använder kakor (cookies) för att förbättra, mäta och analysera användningen av webbplatsen samt för besöksstatistik och marknadsföring.

Galejan

Galejan med scen, tivoli och dansbana är ett exempel på hur stockholmarna sedan 1700-talet använt Djurgården för rekreation och nöje. Tivolit är det enda av Stockholms tivolin som finns kvar på ursprunglig plats, och kanske det enda i hela Sverige.

 • Galejan har tillhört Skansen sedan 1901. Här finns ett tivoli med karuseller, lotterier och fiskdamm som fortfarande ser ut som det gjorde på 1940-talet. Den handmålade karusellen byggdes i Italien i början av 1900-talet.

  Dansbanan

  Dansbanan, som var det senaste inom dåtidens folkparksarkitektur, uppfördes 1937 av arkitekt Ville Tommos. Den inspirerade många efterföljare runt om i Sverige med sin stomme av stålbalkar och böljande lätta tak. Takets form skulle knyta an till folklivet och dess rörelse.

  Dansbanans stora glansperiod inföll med Thore Ehrlings tiomannaorkester och vokalist som spelade modern dansmusik sex kvällar i veckan fram till mitten av 50-talet då Leif Kronlund tog över taktpinnen. Idag dansas det fortfarande både foxtrot och vals på Galejans tiljor och scenen används också för konserter.

 • Abonnera Galejans scen

  Låt publiken uppleva ditt evenemang i historisk miljö och ta en tur med karusellen efteråt – allt på anrika Galejan.

  Scenen lämpar sig för både större och mindre evenemang som konserter, klubbspelningar, poesikvällar och stå upp-komik. Här har artister som Benny Anderssons orkester, Titiyo, Cookies ’N’ Beans, Svenne Rubins och många fler stått på scen!

  Kontakta event@skansen.se för mer information.

 • Dans på Galejan Foto: Simon Lokko

  Dansbanan på Galejan

Här hittar du Galejan