Trädgårdsdagar

Varje vår bjuder vi in till Skansens Trädgårdsdagar för att botanisera allt som hör trädgårdar till! Under helgerna 18-19 och 25-26 maj öppnar våra trädgårdar och grönområden upp för kunskap, inspiration och njutning.

 • Välkommen till ett Skansen i blom under två helger i maj! Här finns aktiviteter för alla åldrar – från hobbyodlaren till trädgårdsentusiasten. Handla på trädgårdsmarknaden, var med på sticklingsbyte, naturpyssla och fördjupa dina kunskaper under våra visningar och kurser.

  I flera trädgårdar finns förutom aktiviteter också Skansens kunniga trädgårdsmästare på plats. Passa på att ställa dina frågor om trädgård, odling, träd och växter!

Visningar och kurser

 • 25 och 26 maj

  I våra trädgårdar växer sådant som, då som nu, används för välgörande salvor och magiska brygder. I denna workshop får du själv skapa en salva och häxbrygdsflaska under ledning av Hella Nathorst-Böös, författare till böckerna i Häxans Trädgård-serien.

 • Slåtter på Linnéängen

  18 och 19 maj

  Välkommen på en kurs som kombinerar praktik och teori – vi djupdyker i ängshävdens historia, vikten av att behålla hantverkskunskapen i nutid och om orvets uppbyggnad, slöjdande och historia.

Aktiviteter i Skansens trädgårdar

 • Rosengården
  Rosengården

  Rosen har fascinerat människan i alla tider! I Rosengården växer över 100 sorters rosor, äldre och nyare sorter växer sida vid sida. Kom förbi för att se när vi sätter nya rosor, ställ dina ros-frågor eller få tips inför säsongen.

 • Örtagården

  Visste du att Skansens första örtagård anlades redan 1892? Kom hit för att utforska vad som växer här och få svar på dina frågor om örter! Ta också tillfället i akt att lära dig brygga olika sorters te.

 • Skogaholms köksträdgård
  Skogaholms köksträdgård

  Lär dig mer om vad som växer i en köksträdgård tillhörande en herrgård från 1700-talet – allt från kryddor, blommor och bärbuskar till potatisland och fruktträd. Familjens yngre medlemmar får prova sätta en potatis, och få med sig potatisen hem!

 • Boktryckarbostadens trädgård på Skansen med lusthuset i bakgrunden
  Boktryckargårdens trädgård

  Upplev en stadsträdgård som på 1840-talet –  vi visar och berättar om vad som växer här! Familjens yngre medlemmar får prova att plantera bönor.

 • Tobaksodling på Skansen
  Garverigården

  År 1724 uppmanade kung Fredrik I att man skulle anlägga tobaksodlingar i hela landet, Sverige skulle bli självförsörjande. Snart började många bakgårdar i städerna användas till ”tobakslyckor”. På Garverigården finns en av våra tobaksodlingar, kom förbi och se våra trädgårdsmästare planterar tobak!

 • En kvinna arbetar i koloniträdgarden vid Skansens 1940-talslott.
  Koloniträdgårdarna

  Nyfiken på livet som kolonist, både förr och nu? Möt äkta kolonister som berättar om grönt liv och odling på kolonilotterna, som på 1920- och 1940-talet.

Skogaholms herrgård från 1700-talet slår upp portarna och bjuder in till blomsterutställning signerad floristen
Johan Munter. Herrgårdens många rum utsmyckas med föremål från tiden tillsammans med pampiga blomsterarrangemang som inspireras av tidens ideal och rummens färg, form och funktion.

Fler aktiviteter

 • Trädgårdsmarknad vid Skogaholm

  Trädgårdsmarknad

  Bollnästorget

  Handla i marknadsstånden, träffa utställare och möt organisationer. Här säljs Skansenpelargon och Dahlior, keramik, redskap och annat du kan tänkas behöva under trädgårdssäsongen.

 • Livet som anställd på herrgård

  Skogaholms köksflygel

  Kliv in och ta del av 1700-talets matlagning och hushållning. Mat lagas av trädgårdens råvaror och dofterna fyller köket. Passa även på att se hur tjänstefolket bodde: från kökspigornas enkla krypin till husmamsellens kammare.

 • Naturpyssel för barn

  Bollnästorget

  Gör egna fröbomber eller så ett frö i din egentillverkade tidningskruka.

 • Aktiviteter med Skansens byalag

  Prova på täljning, slå knop och stek, mattrasrep och tillverka lindbast-armband eller vispar och kvastar. Ställ en fråga om stickning till medlemmarna från Byalaget som går runt och stickar!

 • Träffa Naturskyddsföreningen Stockholms Län

  Skogsträdgården och Naturstigen

  Vid Skogsträdgården hjälper de dig att bygga din egen fågelholk, fladdermusholk eller bihotell i samband med biologiska mångfaldens dag. På Naturstigen kan du också träffa deras engagerade och ta del av hur Naturskyddsföreningen på olika sätt engagerar sig för att värna biologisk mångfald!

 • Sticklingsbyte

  Bollnästorget

  Kom med 1-3 sticklingar och få biljetter för att välja vilka nya som får följa med hem! Se till att sticklingarna du tar med är väl rotade och i jord, exempelvis en mjölkkartong.

 • Klättra som en arborist

  Posthusängen

  Att arbeta med trädvård och beskärning innebär jobb på höga höjder. Testa att klättra i träd med sele – Skansens arborister hjälper till.

 • Anlägg en kompost

  Hazeliusängen

  Vad innebär kompostering? Vad får man lägga i komposten, och hur anlägger man en? Vi berättar mer och du kan själv prova på.

 • Maskinpark

  Orsakullen

  Ta en närmare titt på maskinerna eller varför inte provsitta dem? Här står traktor, grävmaskin och gräsklippare uppställda. För den som är liten finns en mini-sandlåda med leksakstraktorer.

 • Järnhandeln flyttar ut

  Under Trädgårdsdagarna flyttar järnhandlarna ut på gatan och saluför sitt trädgårdssortiment, som på 1930-talet.

Vi har rosengård, örtagård, köksträdgårdar, en engelsk park och trädgårdar från olika årtionden – upplev och inspireras av fyra århundraden av svensk trädgårdshistoria!

Dag Tid
18 maj 2024 10.00-18.00
19 maj 2024 10.00-18.00
25 maj 2024 10.00-18.00
26 maj 2024 10.00-18.00
Visa mer