Trädgårdsdagarnas visningar, kurser och workshops
Välkommen att botanisera i allt som hör trädgårdar till! Under tre helger i maj kan du ta del av inspiration och kunskap inför stundande trädgårdssäsong: 6–7, 13–14 och 18–21 maj.
-
Följ med på en inspirerande promenad i tid och rum och upptäck 300 år av svensk trädgårdshistoria genom Skansens grönskande trädgårdar. Visningen ges av trädgårdsförfattare Elisabeth Svalin Gunnarsson och Ulrika Rydh.
-
Följ med Skansens apotekarskrå genom Skansens örtagård och in i det historiska Apoteket. Vi utforskar varifrån läkemedlen kom, hur de framställdes och varför apotekaren har en uppstoppad krokodil hängandes i taket.
-
Stadsodlingshistorisk vandring där du får veta mer om vad som odlades i städernas innergårdar och malmgårdar. Hör om hur koloniträdgårdsrörelsen kom till Sverige och om hur odling i staden kan se ut i framtiden. Visningen hålls av Ulrika Flodin Furås.
-
Få inblick i hur Skansens trädgårdsmästare arbetar med kretslopp, biologisk mångfald, bevarande av kulturarvssorter och mer. Visningen tar en tur från barockträdgården i herrgårdsmiljö till Statarlängans täppa med odling av potatis och ärtor.
-
Nyfiken på naturvin? Under denna kurs med Peter Streijffert får du lära dig vad du behöver för att komma igång med ditt eget naturvin, hur man tänker smakmässigt med socker och syra, vad som händer vid jäsning och mogning, samt hur du ska tänka vid buteljering och lagring. Peter har hållit vinprovningar i 15 år och skrivit flera böcker om ämnet. Sedan fyra år gör han sitt eget naturvin på blommor, druvor, frukt, bär och grönsaker.
-
En kurs som utforskar historien bakom ängens uppkomst. Vi diskuterar olika ängstyper, sådd, skötsel och andra tips att tänka på. Du får bekanta dig med liens orv och blad, lära dig grunderna i slipning av bladet med sticka, bryne och slipsten och att ställa in lien. Kursen avslutas vid Skansens stubbskottsäng där Tobias Strömdahl berättar mer om olika ängstyper, lövtäkt, fagning, efterbete samt hur, när och varför.
Dag | Tid |
---|
Hitta till Skogaholms Herrgård
