Vi använder kakor (cookies) för att förbättra, mäta och analysera användningen av webbplatsen samt för besöksstatistik och marknadsföring.

Tillverka eget papper

Prova på att göra ditt eget papper med hjälp av vårt kyplag. Tekniken att tillverka papper är mycket gammal och uppstod för första gången i Kina för ungefär 2000 år sedan.

  • Ända fram till början av 1800-talet tillverkades allt papper för hand. Sverige blev från 1600-talet och framåt en stor pappersproducent och genom åren har det funnits inte mindre än 152 olika handpappersbruk i landet. Innan träfibern slog igenom på 1800-talet gjordes pappret av uttjänta textilier, lump, som samlades in av kringresande lumphandlare. Lumpen sorterades, tvättades och maldes innan den formades till papper i olika storlekar.

    Den hantverksmässiga processen genomfördes normalt av tre personer, ett så kallat kyplag, där var och en hade sina uppgifter. Formaren tog upp massa ur kypen och formade arket. Formen överlämnades till guskaren som guskade pappret, dvs tryckte av arket mot en filt. Läggpojken, vanligtvis en lärling, plockade ur arken ur filtarna och fungerade som allmän hjälpreda. När en bunt om 152 ark formats, en så kallad post, drogs posten in i pressen där vattnet pressades ur. Därefter hängdes arken på tork i särskilda torkrum.

  • Prova på!

    Träffa Skansens eget kyplag och prova på att göra ditt eget papper. Massan som vi använder består av malda textilrester från Skansens egen klädkammare. Det kostar 25 kronor per ark att göra sitt eget papper.

Dag Tid
Visa mer

Hitta till Tottieska gården