Vi använder kakor (cookies) för att förbättra, mäta och analysera användningen av webbplatsen samt för besöksstatistik och marknadsföring.

Sveriges nationaldag

Vi firar Sveriges nationaldag hela dagen på Skansen den 6 juni! Lekar, musik, pyssel och god mat – här finns något för alla. Kvällen avslutas med den traditionsenliga nationaldagskonserten på Sollidenscenen. Välkommen!

 • År 1893 instiftade Skansens grundare Artur Hazelius en högtidsdag för att samla nationen, då kallad Svenska Flaggans dag. Sedan dess firas Sveriges nationaldag den 6 juni, och Skansen kom snabbt att bli en av Stockholms mest populära platser att besöka för att fira nationaldagen.

 • Planera din resa och förköp biljett

  Framkomligheten till Djurgården kommer att vara begränsad under hela dagen den 6 juni med anledning av den kungliga kortegen. Till Skansen kommer man enklast till fots från Djurgårdsbron eller med färja (SL) till hållplatsen Allmänna gränd. Förköp din entrébiljett på skansenbiljett.se för att snabbare komma in i parken.

 • Årets firande

  På nationaldagen finns en mängd aktiviteter att ta del av, för stora och små. Stanna till och lyssna när Vandringsorkestern spelar, åk häst och vagn, smaka på Sveriges landskapsrätter eller slå er ner i gräset för en picknick i grönskan!

  Cykelsemester 1952
  Möt cykelsemestrarna Gunnel och Ulla på sin färd genom 1950-talets Sverige. Vad hittar de på och var slår de läger just idag? Lär dig mer om cykelsemestrande, 1950-talets semesterideal och allemansrätten! Cykelsemester 1952 görs i samarbete med Cykelfrämjandet och går att uppleva på Skansen under hela sommaren, med premiär 6 juni! Läs mer

  Sveriges landskapsrätter
  Servering av landskapsrätter på Marknadsgatan vid Bollnästorget. Under 2023 tar Stockholm plats som Europas gastronomiska huvudstad. Kockar från olika landskap serverar varianter och nytolkningar av olika landskapsrätter. Välkommen att smaka på Sverige! Läs mer

  Prova på stigcykling med Cykelfrämjandet
  Stigcykling handlar om att cykla på stigar i skogen och under dagen finns en bana med enkla hinder och roliga utmaningar för de minsta cyklisterna, ca 3–6 år. Cykelfrämjandet har springcyklar och hjälmar. De arbetar med all typ av cykling och ett av föreningens många projekt handlar om stigcykling för barn och unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Passa på att fråga Cykelfrämjandet om deras arbete – kanske hittar du ett nytt intresse!
  Kl 11.00-17.00 vid Kyrkhultstugan

  Naturslöjd
  Skapa med det naturen har att erbjuda och lär dig samtidigt om allemansrätten – bygg insektshotell, tillverka ett kottdjur och annat naturnära skoj
  Kl 10.00-16.00, Tingsvallen

  Flaggpyssel
  Måla och tillverka din egen flagga
  Kl 10.00-17.00, Tingsvallen

  Folkdansuppvisning med Skansens folkdanslag till spel av Skansens spelmän
  Kl 14.00-14.30, Tingsvallenscenen

  Sägner i sommartid med Skansens berättare
  Kl 11.00-13.00 och 14.00-16.00, Bollnässtugan

  Försommarkonsert
  Med Helene Stureborgs Kammarkör
  Kl 13.00 och 14.30, Seglora Kyrka

  Barnföreställning
  Med Kapten Reko och vänner
  Kl 11.00, 12.00, 13.00 och 14.00 på Lill-Skansen-teatern

  Guidad tur – Samiska spår
  Följ med guiden fil. Dr. Gunilla Larsson på en vandring i Skansens hus och gårdar och upptäck olika samiska hantverk – varför finns de där?
  Kl 11.30, 13.00 och 15.00 vid Timmerkåtan, Saemien Sijte

  Retrolek
  Lek med twistband, hopprep, lådbilar, stort plockepinn och mycket mer!
  Kl 10.00-17.00, Galejan

  Lekar från förr
  Gå på styltor, rulla tunnband, hoppa säck och hopprep, spela kula och sjömansspel och andra roliga lekar från förr
  Kl 10.00-17.00, Hazeliusängen

  Kvällens scenprogram

  På kvällen firas nationaldagen traditionsenligt vid Sollidenscenen och i SVT1 i närvaro av kungafamiljen och med musikunderhållning. Det blir tal till Sverige av Kung Carl XVI Gustaf, flagghissning, fanutdelning och nationalsång. På scen står en bred samling artister, däribland Sven-Ingvars, Magnus Lindgren, Panetoz, Loney Dear och kören Barn sjunger med barn med elever från Husbygårdsskolan och Adolf Fredriks Musikklasser.

  Stiftelsen Sveriges Nationaldag ansvarar för det officiella nationaldagsfirandet på Sollidenscenen. Stiftelsens firande inleds omkring kl 17.15, bland annat med Festtågets ankomst. Festtåget går från Kungsträdgården till Skansen. Kungafamiljen anländer med kortege till Skansen kl. 18.30.

  Kl 18.30-19.30 med sändning i SVT1 och SVT Play kl 20.00

   

  Med reservation för ändringar. Informationen uppdateras löpande.

Dag Tid
Idag, 6 juni 2023 10.00
Visa mer