Vi använder kakor (cookies) för att förbättra, mäta och analysera användningen av webbplatsen samt för besöksstatistik och marknadsföring.

Workshop i karvsnitt

Kom och lär dig att skära mönster i trä med Molly Sjöstam.

  • Lär dig skära mönster i trä tillsammans med Molly Sjöstam!  Vi bjuder in dig att pröva karvsnitt, ett traditionellt hantverk i att dekorera trä. Låna en karvsnittskniv, få ett träämne att arbeta med – vi har allt du behöver på plats, inklusive massor av kunskap och inspiration!

    Har du en täljd sked, smörkniv eller annat föremål i trä hemma? Ta gärna med och dekorera med ett personligt mönster direkt på din egen träslöjd.

    Molly Sjöstam är en svensk träsnidare och professionell slöjdare. Hennes unika stil känns ofta igen på de reliefsnidade blommönstren, bladen och den klassiska svenska fikan. Hon täljer blomrika skedar, fika-inspirerade krympkärl och blommiga kåsor. Dessutom är Molly en van utbildare och ger ofta kurser i slöjd.

    Detta är en unik chans att få lära sig av Molly i Skansen inspirerande miljöer. Välkommen!

  • Praktisk information

    Plats: Stadskvarteren, utanför mekaniska verkstaden.

    Datum: 23-24/8

    Biljett: Ingår i Skansens entré

  • Karvsnitt är en urgammal teknik för att dekorera med skurna mönster främst på trä men även på horn, metall och läder. Karvsnittstekniken har funnits ända sedan förhistorisk tid och över hela världen. En blomstringsperiod för karvsnittet i Europa var senmedeltiden och 1600-talet. Det blev mycket vanligt hos allmogen i Sverige under 1700- och 1800-talen. Vanliga föremål som hade dekorationer av karvsnitt var bland annat skedar, ostformar, askar, kistor, och olika textilredskap som till exempel rockhuvuden, skäkteträn och mangelbräden.

    I Skansens samlingar i de olika gårdarna finns mängder av karvsnittade föremål. Det var vanligt att män dekorerade friaregåvor med karvsnitt, exempelvis mangelbrädor eller skedar.

    Kring sekelskiftet 1900 fick karvsnitt ett uppsving i nationalromantisk anda, och utfördes då ofta av kvinnor (till skillnad från tidigare, då det var typiskt att män sysslade med träslöjd). Då dekorerades till exempel spegelramar och andra inredningsföremål med karvsnitt.