Stort nationaldagsfirande på Skansen 6 juni

Den 6 juni, Sveriges Nationaldag, firas stort på Skansen under 2023. Dagtid blir det firande för hela familjen. På kvällen firas det traditionsenligt med musik och tal till Sverige i närvaro av kungafamiljen. 

 • Redan 1893 började firandet av Sveriges nationaldag på Skansen och varje år är det en av Stockholms mest populära platser att besöka för att fira nationaldagen. Årets jubileumsfirande uppmärksammar också att det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung.

  Under dagen blir det fullt av aktiviteter för alla åldrar. Upplev folkdans med Skansens folkdanslag till spel av Skansens spelmän, njut av försommarkonsert i Seglora Kyrka med Helene Stureborgs Kammarkör, följ med fil. Dr. Gunilla Larsson på en vandring i Skansens hus och gårdar och upptäck olika samiska hantverk eller fascineras av sommarens sägner från förr. Alla barn kan pyssla egna flaggor, testa naturslöjd, gå på föreställning på Lill-Skansen och åka häst och vagn. Dessutom gästas Skansen av Sveriges Nya Landskapsmåltider som serverar landskapsrätter från hela landet.

  – Det är något speciellt med att fira nationaldagen på den plats där den en gång i tiden skapades! Vi ser fram emot en riktig folkfest den 6 juni med flera roliga nyheter blandat med traditionella inslag, säger Yvonne Nordlind, marknads- och kommunikationschef på Skansen.

  På kvällen firas nationaldagen högtidligt från Sollidenscenen och i SVT, med Anne Lundberg och Micke Leijnegard som kvällens programledare. Kungafamiljen anländer i kortege med häst och vagn, det blir tal till Sverige av Kung Carl XVI Gustaf, flagghissning, fanutdelning och nationalsång. På scen står en bred samling artister, bland andra Grammy-vinnaren Magnus Lindgren, Sven-Ingvars, Hanna Husáhr och Joachim Bäckström, och kören Barn sjunger med barn med elever från Husbygårdsskolan och Adolf Fredriks Musikklasser. Alla ackompanjerade av Arméns Musikkår och Marika Willstedts husband.

  Framkomligheten till Skansen kommer att vara begränsad under hela dagen den 6 juni med anledning av den kungliga kortegen. Till Skansen kommer man enklast till fots från Djurgårdsbron eller med färja till Allmänna gränd.

  Nationaldagen på Skansen, tisdag 6 juni kl 10-17 samt kl 18.30-19.30
  Firandet sänds även i SVT Play och SVT1 tisdag 6 juni kl 20.00-21:50

Flaggpyssel under Sveriges nationaldag. Foto: Anna Hugosson

Sveriges nationaldag 2022. Foto: Anna Hugosson

Sveriges nationaldag. Foto: Anna Hugosson

 • Historien bakom Sveriges Nationaldag

  Det var på Skansen som firandet av Sveriges nationaldag, eller Svenska Flaggans Dag som den ursprungligen kallades, startade år 1893. Skansens grundare, Artur Hazelius, ville instifta en högtidsdag som skulle samla nationen och valde den 6 juni. Det var den dagen, år 1523, som Gustav Vasa utropades till kung och det var den 6 juni 1809 som den då gällande regeringsformen undertecknades.

  Den 6 juni var en inofficiell nationaldag fram till 1916, då den instiftades som svenska flaggans dag. Först 1983 blev dagen officiellt Sveriges nationaldag och 2005 en officiell helgdag.