Tomas von Brömssen ringer in det nya året när tolvslaget firas på Skansen

På nyårsafton blir det traditionsenligt nyårsfirande med livemusik, klassisk diktläsning och stans bästa utsikt över Stockholm från Skansen. Skådespelaren Tomas von Brömssen får i år det traditionstunga uppdraget att läsa Lord Alfred Tennysons dikt Nyårsklockan.

 • Programledare för årets nyårsfirande från Sollidenscenen på Skansen är i år Nikki Amini och Micke Leijnegard. Skådespelaren Tomas von Brömssen får det traditionstunga uppdraget att läsa Lord Alfred Tennysons dikt Nyårsklockan.

  – Att leda Tolvslaget på Skansen är något av det finaste en tv-programledare kan göra. Jag menar, att få vara del av en tradition som pågått sedan 1895, på samma plats dessutom, det är obegripligt stort. Det ska dessutom bli superkul att göra det tillsammans med Nikki Amini och Tomas von Brömssen. Nikki som är en idol för mina barn, och Tomas som varit en idol för mig själv sedan jag var liten, säger Micke Leijnegard.

  Lasse Holm, Sissel Kyrkjebø och Lilla kören, Alba August, LaGaylia Frazier samt Kalle Moraeus, Gunilla Backman och Johan Boding står för skönsång och musik under kvällen. Kapellmästare är Johan Granström.

  Nyårsfirandet på Skansen har anor från 1895 och startar redan på dagen. Parken är öppet som vanligt med museum, djur och barnaktiviteter. Dessutom blir det mellandagsmarknad med ett 20-tal marknadsbodar som säljer delikatesser, hemslöjd och design. Kvällstid, i väntan på tolvslaget, kan Skansens gäster njuta av två sprakande nyårskonserter med kvartetten Frispel i Seglora kyrka.

  Skansen är öppet kl 10-16 den 31 december för den som vill besöka parken dagtid. Kl 20.00 öppnas entrén igen för alla som vill fira in tolvslaget.

  Tolvslaget på Skansen direktsänds även i SVT1 kl 23.05-00.10.

 • Nyår - historien i korthet
  • I Sverige har 1 januari varit årets första dag sedan 1500-talet.
  • Fenomenet att nyårsvaka spred sig under 1800-talet från borgerligheten till alla samhällsklasser, när allt fler flyttade in till städerna.
  • 1879 fick hela Sverige gemensam tid, och nu kunde hela svenska folket för första gången uppleva tolvslaget samtidigt.
  • Redan 1893 hade Skansen klockringning på nyårsafton. År 1895 införde Skansens grundare Artur Hazelius en uppläsning av dikten Nyårsklockan i firandet.
  • År 1928 blev diktuppläsningen hela Sveriges tradition när den för första gången sändes i radio.
  • Vid årsskiftet 1977–1978 uppenbarade sig Skansens nyårsfirande för första gången i TV-rutan. TV2 direktsände en nyårsshow där bland annat Hjördis Pettersson, Tommy Körberg och Grynet Mollvig medverkade.
  • Sedan 2013 utses årligen en ny person för det ärofyllda uppdraget att föra nationen in i det nya året med orden ”Ring, klocka ring”. Bland diktläsare genom åren återfinns Georg Rydeberg (1977-1982), Margaretha Krook (1997-2000), Jan Malmsjö (2001-2013), Lena Endre (2019) och Lena Olin (2022).