Gymnasieelever möter Östersjöforskare på Skansen

Klimatpåverkan, kretslopp och biologisk mångfald är några av de ämnen som forskare och gymnasieelever tar sig an tillsammans under två dagar i mars på Baltic Sea Science Center på Skansen.

 • Den 22–23 mars är det återigen dags för Träffa en Östersjöforskare där lärare kostnadsfritt kan ta med sin gymnasieklass till Baltic Sea Science Center för att dyka ner i ett aktuellt ämnesområde tillsammans med forskare från Sveriges lantbruksuniversitet, Stockholms universitet och experter från Stockholm Vatten och Avfall.

  – Med forskardagarna vill vi väcka nyfikenhet och engagemang för Östersjön och samtidigt visa på hur fantastiskt kul det kan vara att forska! Och att ”forskning” kan betyda så himla olika saker, säger Sophie Lewenhaupt, pedagog på Baltic Sea Science Center.

  Kustströmmar, algblomningar och laxens avancerade vandring

  Vid forskardagarna kan lärare och elever boka undervisningspass med tio olika forskare och experter. En av forskarna är Inga Koszalka, oceanograf vid Meteorologiska institutionen på Stockholms universitet, som berättar om hur forskare kan följa havsströmmarna i Östersjön och använda den kunskapen för att förutspå algblomningar. På plats är även Elin Dahlgren, ekolog på Sveriges lantbruksuniversitet, som forskar på lax i Östersjön. Lax gör en avancerad vandring mellan hav och sötvatten, och är därför utsatt för exempelvis vandringshinder.

  – Under forskardagarna vill vi ge eleverna ett nytt och kanske oväntat perspektiv på Östersjön, att det är en spännande miljö men att vi påverkar den – och påverkas av den. Framför allt vill vi skapa mötesplats mellan forskare och ungdomar, säger Sophie Lewenhaupt.

  Framtidens vattenrening

  I framtiden behöver reningsverket i Stockholm kunna ta emot mer avloppsvatten från fler människor och rena vattnet med ännu högre krav på rening. Peter Moraeus, civilingenjör och driftsättningsledare för Stockholm Vatten och Avfalls framtida avloppsrening, är en annan av experterna på plats och kommer att berätta om utveckling och införandet av ett helt nytt reningssteg.

  Platser kvar – passa på att boka in din klass!

  Under 2022 besökte över en halv miljon gäster Baltic Sea Science Center på Skansen och nästan 6 400 elever kom på bokade besök för att uppleva livet under ytan. Under förra årets forskardagar deltog 27 gymnasieklasser och lärare.

  – Forskardagarna är populärt och vi har flera skolor som återkommer och även bokar egna lektioner, vilket är fantastiskt! Till den 22–23 mars har vi platser kvar på några pass så det finns fortfarande möjlighet att delta, säger Sophie Lewenhaupt.

  Läs mer och boka här.

  Roligt och spännande varje dag – upptäck Östersjön på Skansen

  Dagarna ”Träffa en Östersjöförskare” är för gymnasieelever men det finns mycket att göra för alla Skansens gäster som dyker ner under ytan på Baltic Sea Science Center! Utöver våra fantastiska akvarier, där du kan utforska Östersjöns alla spännande djur och växter, finns en mängd aktiviteter. Varför inte prova att gå en rundtur i huset på egen hand med hjälp av våra guidande ljudspår. Vill du träffa en Östersjöexpert finns det varje dag tillfälle under våra djurprat i akvariehallen kl.11 och kl.14.30.

  Läs mer om Baltic Sea Science Center.


  Baltic Sea Science Center på Skansen. Foto: Pernielle Tofte