Vi använder kakor (cookies) för att förbättra, mäta och analysera användningen av webbplatsen samt för besöksstatistik och marknadsföring.

Djuren på Skansen

Träffa våra djur! Här lär du dig om vilda nordiska djur, svenska lantraser, tamdjur och om livet under Östersjöns yta.

Lodjur på Skansen

Att djuren i vår park mår bra är alltid det viktigaste. Alla djur på Skansen bor i en miljö som är anpassad för att likna deras verkliga levnadsmiljö. Det gör att djuren mår bättre och att du får en bild av hur det skulle vara att möta dem ute i det vilda. Här arbetar endast utbildade djurvårdare med djuren, tillsammans med zoolog och veterinär. För att djuren inte ska ha tråkigt eller bli stressade är det viktigt att de kan leva ett så naturligt och tryggt liv som möjligt hos oss, därför jobbar vi varje dag med djurvälfärd i fokus.

 • Medlemskap Skansen djurpark

 • Är det någon där?...

  Att djuren i vår park mår bra är alltid det viktigaste. Våra djurs utrymmen är byggda så att djuren kan välja att vara framme eller inte – därför kan det ibland se tomt ut hos något djur. Det kan upplevas lite tråkigt som gäst men det är otroligt viktigt för många av våra djur att ibland kunna gå till en avskild plats om de vill. Man ska heller inte glömma att det också finns arter som inte alls vill gömma sig, som strömmingen. De vill simma tillsammans i stim i akvariets öppna utrymme, runt i vattnet, precis som i havet.

 • Får jag klappa djuren?

  På Skansen kan du se många olika sorters djur men de flesta får du inte klappa. Det är för att djuren ska må bra och inte bli stressade och för att inte heller riskera att sprida sjukdomar till eller från våra djur. På Lill-Skansen har vi en kontakthage med får. När den är öppen kan du komma nära och klappa djuren där. Kontakthagen är alltid bemannad med en djurvårdare och fåren kan själva välja om de vill vara där eller i deras egen hage.

 • Djurprat

  Passa på att lära dig mer om ett av djuren som bor på Skansen. Våra djurvårdare berättar och svarar på nyfikna frågor!

 • Upphittade djur

  Här hittar du information till dig som har hittat ett djur eller som har andra frågor om djur.