Nordiska väsen – Rödlistan

I tusentals år har människor berättat sägnerna om våra nordiska väsen. Många har sett dem i skogens gömmen och ladugårdens dunkel, i böljans sälta och i forsens ström. Tänk om allt inte bara är historier? Tänk om vi inte är ensamma?

 • Så inleds Linnéa Jägrud och Tore Hagmans fotoutställning Nordiska väsen – Rödlistan, som under sommaren och hösten visas på Baltic Sea Science Centers nedre terrass. Utställningen är ett samarbete mellan Linnéa Jägrud, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Skansen och visas på Baltic Science Center t.o.m. den 3 november 2024.

  Är det här på riktigt?

  Det är inte alltid lätt att veta vad som är sant och inte. Eller att vara uppmärksam på var gränsen går mellan det vi vet och det vi tror.

  Folktro har haft funktionen att påminna oss om hur vi bör leva och förhålla oss till vår omvärld. Med den här utställningen vill vi tänja på gränserna för vad vi kan veta (och inte veta). Vi hoppas att bilderna ska väcka både känslor och nya frågor hos dig – om samband, miljöer och platser av betydelse. Vi vill också lära oss mer om hur vi kan skapa dialog och väcka engagemang och kunskap.

  Söker du mer kunskap om livet i Östersjön och människan är du välkommen in till utställning och akvarier på Baltic Sea Science Center.

  Kanske vill du bidra mer handfast till ökad kunskap och lokal naturvårdsnytta i ditt närområde?  Vi vill gärna ha din hjälp med exempelvis ål, blåstång, betade strandängar och artkännedom. Hitta mer information om väsen och hur du kan bidra här på sidan och via SLU:s digitala rundvandring i de vattenmiljöer som väsen kan leva i.

 • Tack till:

  Dr. Tommy Kuusela, Institutionen för språkvård och folkminne, för faktagranskning.

  Britta och Sven Rahms minnesfond, för avgörande ekonomiskt bidrag.

  Längmanska kulturfonden, för ekonomiskt bidrag.

  Johannes och Vidar, samt övrig familj och vänner för aldrig sinande stöd.

  Elin Dahlgren för uppskalning och vidareutveckling.

  Ett extra vördsamt tack till alla våra väsen i vårt land. Tack för att vi får berätta er historia!

Hitta till utställningen