Djuren

På Skansen träffar du allt från vilda nordiska djur till tamdjur och svenska lantraser. Lär dig om djur, vår natur och om hur vi tillsammans kan bidra till den biologiska mångfalden.

 • Djurens välbefinnande och trygghet i fokus

  Att djuren i vår park mår bra är alltid det viktigaste. Alla djur på Skansen bor i en miljö som är anpassad för att likna deras verkliga levnadsmiljö. Det gör att djuren mår bättre och att du får en bild av hur det skulle vara att möta dem ute i det vilda. 

  Läs mer om djurvälfärd på Skansen

 • Är det någon där?...

  Våra djurs utrymmen är byggda så att djuren kan välja att vara framme eller inte – därför kan det ibland se tomt ut i något hägn. Det kan upplevas lite tråkigt som gäst men det är otroligt viktigt för många av våra djur att ibland kunna gå till en avskild plats om de vill. Man ska heller inte glömma att det också finns arter som inte alls vill gömma sig, som strömmingen. De vill simma tillsammans i stim i sitt öppna utrymma, runt i vattnet, precis som i havet.

 • Får jag klappa djuren?

  På Skansen kan du se många olika sorters djur men de flesta får du inte klappa. Det är för att djuren ska må bra och inte bli stressade och för att inte heller riskera att sprida sjukdomar till eller från våra djur. På Lill-Skansen har vi en kontakthage med får. När den är öppen kan du komma nära och klappa djuren där. Kontakthagen är alltid bemannad med en djurvårdare och fåren kan själva välja om de vill vara där eller i deras egen hage.