Marsvin

Många däggdjur är blinda och nakna när de föds, men nyfödda marsvinsungar har päls, kan se, gå och springa direkt!

 • Marsvin är gnagare med långa framtänder. Det finns nio olika arter av marsvin som lever i Sydamerikas bergstrakter, Anderna. De är sociala arter som lever i grupper upp till ett tiotal djur.

  Våra tama marsvin kommer ursprungligen från denna bergskedja och är därför anpassade till ett klimat som kan växla snabbt mellan varmt och kallt. Redan för 4 000 år sen tämjde ursprungsbefolkningen i Sydamerika marsvin för att ha dem som husdjur och till mat.

 • Fakta om marsvin
  Vetenskapligt namn:

  Cavia porcellus

  Ordning:

  Gnagare (Rodentia)

  Familj:

  Marsvin (Caviidae)

  Parningstid:

  en marsvinshona är brunstig ungefär var femtonde dag

  Dräktighetstid:

  omkring 70 dygn

  Antal ungar:

  det är vanligt med av tre ungar men en kull kan bestå av en till fyra ungar

  Livslängd:

  5–8 år

  Äter:

  hö, grönsaker

 • När Sydamerika koloniserades av européer, fördes marsvin hem till Europa och blev snabbt populära som exotiska sällskapsdjur. Riktigt stor spridning som husdjur hos oss fick de först för hundra år sen.

  Marsvin blir lätt tama men man behöver ge dem tid, lugn och ro. Marsvin är flockdjur, pigga och mycket sällskapliga. Därför är det bra ha flera marsvin samtidigt, men av samma kön. Det finns korthåriga, strävhåriga och långhåriga marsvin i olika färger.

  Pratsamma utedjur

  Djur som lever i flock behöver kommunicera med varandra. Marsvin är mycket pratsamma och visar sina känslor genom att låta. De tjuter, skriker, piper, kuttrar, hackar tänder och till och med sjunger! På så vis kan de visa om de mår bra, är rädda, hungriga eller annat. Hackar tänder gör de för att skrämma bort en rival.

  På sommaren vill marsvin beta gräs. De är gärna ute, men tycker inte om regn. På vintern är det för kallt för marsvin att vara utomhus här i Sverige. Och när det kommer mycket snö skulle det bli för svårt för dem. De kommer ju från varmare trakter.

  Ungar med päls

  Marsvinsmammor bär sina ungar i magen mycket längre än andra gnagare. På 60–70 dagar hinner ungarna växa i mamman. Andra däggdjursungar är blinda och nakna när det föds, men nyfödda marsvinsungar har päls, kan se, gå och springa direkt – de är som vuxna marsvin fast mindre.

  C-vitamin

  De flesta däggdjur kan tillverka C-vitamin, men varken marsvin eller människor kan göra det. Både de och vi behöver äta vitaminet för att inte få bristsjukdomen skörbjugg.

   

 • Havsgrisar – våra tama marsvin

  Namnet marsvin betyder havsgris! Sjömän hade med sig marsvin på skeppen när de seglade från Sydamerika till Europa.

   

Här hittar du marsvin