Vi använder kakor (cookies) för att förbättra, mäta och analysera användningen av webbplatsen samt för besöksstatistik och marknadsföring.

Högtider och traditioner

På Skansen firas många av årets största högtider och traditioner. Parken myllrar av liv, nya och gamla traditioner och roliga aktiviteter – kom och fira tillsammans med oss!

 • Artur Hazelius och traditionerna

  Skansens grundare Artur Hazelius både skapar och ansluter sig tidigt till flera av de traditioner som idag upplevs som klassiskt svenska. Redan ett halvår efter det att Skansen öppnat kunde man, om än i blygsam skala, fira valborgsmässoafton här. Året efter kom Hazelius på idén att fira Sveriges nationaldag den 6 juni, och lite senare samma år skred det första luciatåget genom parken.

 • Folkmusik och dans

  Svensk folkmusik och folkdans har en lång tradition i Sverige, och självklart även på Skansen. Under flera tillfällen under året kan du njuta av låtspel med våra spelmän och uppleva folkdans med folkdanslaget. Uppvisningarna speglar allmogens danstradition så som den använts av folkdansrörelsen sedan slutet av 1800-talet. Skansens spelmän och folkdansare har uppträtt tillsammans i parken sedan 1892.

 • Bröllop

  Vill ni gifta er på Skansen? Hos oss kan ni boka vigsel året runt i många av våra vackra miljöer. Den som vill ha ett enklare giftemål kan välja drop in-bröllop, helt utan förbokning.

 • Dop och namngivning

  Dop och namngivning Fira dop som traditionen bjuder med präst i Seglora kyrka eller bjud in till namngivning på den plats som passar er.