Jul i hus och gårdar

Välkommen in på en tidsresa i julens tecken och upplev julfiranden från 1830-talet och framåt! Se ursprunget till flera av de jultraditioner vi har idag, men också sådant som försvunnit. Besöket blir sagolikt och spännande när föremål och traditioner kommer till liv!

 • Promenera runt i våra juldoftande hus och gårdar, och upplev hur jularna var förr i tiden. Vad hade man på julbordet och vad hade högtiden för betydelse i olika tider? Våra kunniga museipedagoger berättar om och visar pyntade granar, uppdukade julbord, julbak och många andra svenska jultraditioner.

 • Hantverk och verkstäder i jul

  Kliv in i våra verkstäder och möt hantverkare som visar och berättar mer om olika hantverk genom tiderna! Vilka verktyg, tekniker och material använde man? Vad framställde man och vem arbetade här?

 • Om julen

  Många av våra jultraditioner är en förening av gamla svenska traditioner blandade med inslag från andra länder. Lär dig mer om högtidens ursprung, utveckling och olika delar – och hur firandet sett ut på Skansen genom tiderna.

 • Jul och julbord i Boktryckarbostaden på Skansen

  Boktryckarbostaden: 1840-tal

  Det unga paret som äger boktryckeriet har bjudit in sina vänner till ett härligt kalas på annandagen. Det är numera populärt att ha julgran i borgerskapets kretsar – i salens fönster står den prydliga bordsgranen dekorerad med vaxljus, girlanger, kringlor och små röda äpplen.

 • Kryddboden: 1840-tal

  Öppet under julmarknaden

  Här såldes nästan allt som ett hushåll kunde tänkas behöva, från kaffe till färgpigment – och julens smaker.

   

   

 • Dukat för julbord i Delsbogården på Skansen

  Delsbogården: 1850-tal

  Kliv in i ett julfirande anno 1850.

 • Julbord i Oktorpsgården

  Oktorpsgården: 1870-tal

  kl 10-14

  Det är julaftonskväll i Halland och familjen ska strax slå sig ner vid det dukade bordet. Stängt på julafton

 • Jul i Posthuset på Skansen julgran

  Poststationen: 1910-tal

  Kaffebordet står dukat och granen är klädd. I det varmt religiösa hemmet är julen mer stillsamt högtidlig. Postkontoret ligger vägg i vägg med familjens kök, inför jul är det mängder med julkort som behöver sorteras.

 • Statarlängan på Skansen vinter snö

  Statarlängan: 1920-tal

  kl 10-14

  Upplev hur två fattiga familjer firar jul. Här står julbordet uppdukat med mer mat än vanligt, och en liten julgran har pyntats med hemgjorda dekorationer. Kanske får barnen någon julklapp? Det brukar innehålla något praktiskt, som ett par hemstickade vantar.

 • Julförberedelser i Järnhandlarbostaden på Skansen jul

  Järnhandlarbostaden: 1930-tal

  Förberedelserna hemma hos järnhandlarfamiljen Hägglund är i full gång. Mat ska förberedas, julklappar köpas eller göras och julkort ska skrivas.

  Besöker du Skansen under 1-7 och 15-21 december kan du se när järnhandlarfamiljen julbakar!

 • Konsum: 1930-tal

  kl 11-14

  Här köper stadens invånare mjölk och bröd, men också godis och dricka. I det moderna och större skyltfönstret hänger en affisch på en tomte som gör reklam för det nya margarinet Eve, Kooperativa Förbundets egen produkt som lanseras som ett måste till julbaket.

Dag Tid
Visa mer