Med start den 12 april kan gäster upptäcka hur påsken firades förr, samtidigt som hela familjen kan delta i aktiviteter och hantverk som för påskens traditioner vidare in i nutiden.
Påskfiranden genom tiderna
På Skansen levandegörs påskens traditioner från olika delar av Sverige. Gäster kan ta del av hur påskkort delades ut i Virserum på 1910-talet, hur långfredagen “firades” i Halland på 1870-talet och hur påskafton och påskdagen kunde se ut under 1920- och 1930-talen.
Hantverk, folkmusik och sägner
Bragehallen blir platsen för traditionell ukrainsk äggmålning, där både stora och små kan prova på tekniken själva. Ute på gården hjälper Skansens byalag till med att binda häxkvastar – ett måste inför färden till Blåkulla! Vid Bollnästorget kan såväl nyfikna äldre barn som vuxna pröva på smide.
Vid elden i Back Mats stuga berättas sägner om påskkärringar, trollpackor och magiska väsen. Älvrosgården fylls av folkmusik med Skansens spelmän under hela påskhelgen, och på påskdagen den 20 april ges en vårkonsert i Seglora kyrka med folkmusiktrion Kviga.
Påsklovsskoj för alla barn
För alla barn väntar lekfulla och lärorika påsklovsdagar. I Bragehallen blir det påskpyssel och vid Lill-Skansen kan alla som vill måla sig till påskkärringar. Käpphästbanan har under påsken förvandlats till en häxkvastbana där barn kan ”flyga” några varv.
Skånegården blir platsen för Kackelklubben, där djurvårdare berättar om höns och äggens betydelse, och i Lill-Skansens äggskola får både små och stora lära sig mer om äggets fascinerande funktion i naturen.
Fri entré för utklädda barn
På skärtorsdagen den 17 april bjuder Skansen på fri entré för alla barn mellan 4 och 15 år som kommer utklädda.
Påsk på Skansen pågår 12-21 april. Läs mer om påsken på Skansen.