Julbord på Skansen

Samla familj, vänner eller kollegor och upplev julens alla smaker tillsammans. Restaurangerna har laddat skafferierna med traditionell julmat med moderna inslag – här hittar du deras menyer och en djupdykning i julmatens historia. För första gången öppnar vi upp vackra Skånska gruvan för julbord!

  • 20–120 personer

    I Skånska gruvans vackra miljö med utsikt över Djurgårdskanalen bjuds det på klassiskt julbord, vegetariskt julbord eller hela världens julbord – allt efter era önskemål och trevligt serverat vid bordet. Meny och kontaktuppgifter 

  • Julbordet tillagar vi med inspiration av klassiska anrättningar där hantverket och teknik går före mångfald. Vi är extra stolta över våra svenska ostproducenter som formar ett härligt urval av svenska gårdsostar som serveras med våra egna marmelader.

  • 25–400 personer
    Julbord på Restaurang Solliden

    I våra matsalar förenar vi det anrika traditionsfulla och lägger även till inslag av det nutida. Rekommenderade lokaler enligt sällskapets storlek:

    Tre Byttor min 25, max 55 personer

    Gustavianska våningen min 65, max 115 personer

    Solliden min 200, max 400 personer

    Nyloftet min 65, max 110 personer

    Högloftet min 120, max 200 personer

Nyårsmenyer

  • Nya traditionen startar med middag och barhäng! En nyårsmiddag på Stora Gungan är avslappnat, men med hög ambition och inspiration från de klassiska smakerna.

  • Gubbhyllan

    Traditionsenlig middag med hög ambition på mat och upplevelse på Gubbhyllan för 14:e året i rad! Traditionen fortsätter med en helkväll på Gubbhyllan, och KC Wallberg som trakterar. KC plockar ut råvarorna och kombinationerna som har stuckit ut och fastnat lite extra under året.

  • Julmatens historia

    Maten hör julen till och så har det även sett ut historiskt. Men när blev egentligen julskinkan populär? Och var i landet åt man äggost?

    Julen var den tid då man kunde få äta sig rejält mätt. Grisen och kalven slaktades så man fick färskt kött och kunde göra korvar och syltor till julbordet. Dopp i grytan kommer från att man lägger en rågskiva i det varma kokspadet. Det bakades bröd och kakor, bryggdes öl och kärnades smör och allt skulle dukas fram på det dignande julbordet.

  • Julbord i Oktorpsgården

    Julbord i Oktorpsgården

  • Julskinka, Janssons frestelse och mer därtill

    Lutfisken är en tradition som har sitt ursprung i att man under den katolska tiden fastade inför jul och istället åt fisk. Den torkade fisken blötlades på Anna-dagen den 9 december, därefter följer en procedur med lutning och avlutning som sammanlagt tar ca 14 dagar. Andra klassiker på julbordet går inte riktigt så långt tillbaka i tiden.

    Skinkan är en relativ nykomling i sammanhanget och blev populär på 1900-talet. Innan dess sparades skinkan, som var en fin del av grisen till senare på året. Istället åt man korv, sylta, grishuvud och grisfötter till jul. Köttbullar, prinskorv och Janssons frestelse dök upp först på 1970-talets julbord.

    Risgrynsgröt – en dansk delikatess

    Risgrynsgröten var en delikatess eftersom ris var en importerad och dyr vara. Ris à la Malta med vanilj, socker och grädde gjorde risgröten till en tjusigare efterrätt på det borgerliga julbordet. Rätten kommer från Danmark där den heter Risalamande, och det i sin tur kommer från franskans Riz à l’amande – ris med mandel. En mandel i gröten kunde visa vem som skulle bli gift under året.

    Julbord från norr till söder

    Man har ätit olika typer av julmat i olika delar av landet och det avspeglar sig i de juldukningar som finns på Skansen. I Bohuslän var det vanligt med rödkål och äggost, på Gotland serverades saffranspannkaka, i Halland grönkål, i Skåne lutad ål, på Öland kroppkakor, i Östergötland bruna bönor och fläskkorv, i Uppland gädda, i Värmland hackkorv, i Västergötland grynkorv och i Delsbo ställdes kalvsteken fram på julbordet – för att nämna några exempel.