Norsk fjordhäst

Fjordhästen kommer ursprungligen från västra Norge och är en av de äldsta och renaste hästraserna i världen. Den är anpassad till de krävande förhållandena i den norska fjällterrängen och är en mycket stark och tålig häst med ett otroligt bra terrängsinne.

  • Fjordhästen kommer ursprungligen från västra Norge och är en av de äldsta och renaste hästraserna i världen. I Norge har man avlat hästar sedan vikingatiden och troligtvis är dagens fjordhästar ättlingar till dessa hästar.

    Väst-Norge präglas av karga jordbruks- och skogstrakter med övervägande fjällterräng. Genom de krävande förhållandena i den norska fjällterrängen har fjordhästen utvecklats till en mycket stark och tålig häst med ett otroligt bra terrängsinne.

  • Faktaruta om Norsk fjordhäst
    Vetenskapligt namn:

    Equus caballus

    Ordning:

    Uddatåiga hovdjur

    Familj:

    Hästdjur

    Vikt:

    350-500 kg

    Mankhöjd:

    130-150 kg

    Könsmognad:

    1-2 år

    Parningstid:

    Huvudsakligen vår-sommar

    Dräktighetstid:

    11 månader

    Antal ungar:

    1 föl

    Livslängd:

    Cirka 20 år

    Äter:

    Gräs

    Förekomst i Sverige:

    Ca 5000

  • En kraftig men smidig häst

    Fjordhästen har en mankhöjd på 135–150 cm. Den är rörlig och smidig trots att den är kraftigt byggd och ovanligt säker på foten vilket gör att den kan ta sig fram i vilken terräng som helst. Fjordhästen har ett lugnt temperament, men är ändå pigg och framåt.

    Fjordhästens färg kallas ”black”, med variationer från mörkbrunt till vitt. Karaktäristiskt för rasen är ståndmanen, det vill säga manen klipps bågformat och står rätt upp. Typiskt för fjordhästen är den långa mörka slingan som går från pannluggen längs ryggen till svansen. Slingan kallas för ål.

    Från jordbruk till dressyr

    Från början användes fjordhästen mest i jord- och skogsbruk, men på senare år har den även börjat användas som tävlingshäst inom dressyr, hoppning och körning.

  • Visste du att

    Förr användes fjordhästen mest i jord- och skogsbruk, men nu används den även som tävlingshäst.

Här hittar du fjordhäst