Skogsvildren

Just nu är renhägnet tomt för ombyggnad och våra tamrenar har flyttat. Under hösten 2025 välkomnar vi den utrotningshotade vildrenen.

  • Skogsvildren kommer hösten 2025. Skansen kommer då även att bidra till bevarandeprojekt för skogsvildrenar genom att delta i avelsprogram och stödja arbetet med utplacering av vildren i Finland.

    Renen är det enda hjortdjuret där båda könen har horn. Skogsvildrenen är betydligt större än tamrenen och med sina långa ben och stora klövar är de väl anpassade för att röra sig genom djup snö. Idag finns inga vilda renar kvar i Sverige, men tamrenen betar fortfarande fritt inom renskötselområden.

  • Fakta om ren
    Vetenskapligt namn:

    Rangifer tarandus fennicus

    Ordning:

    Partåiga hovdjur

    Familj:

    Hjortdjur

    Vikt:

    60-200 kg

    Storlek:

    90-140 cm i mankhöjd. 150 – 230 cm i längd

    Parningstid:

    September-oktober

    Dräktighetstid:

    Brunsten sker på hösten och kalvarna föds i maj

    Antal ungar:

    1

    Livslängd:

    Cirka 20 år

    Äter:

    Växter och lavar

    Förekomst i Sverige:

    Utdöd i Sverige. Den svenska skogsvildrenen dog ut i slutet av 1800-talet.

  • Långa ben och stora klövar

    Skogsvildrenen tillhör hjortdjursfamiljen, som också inkluderar älg, kronhjort och rådjur. Den är större än tamrenen, och en vuxen tjur kan väga upp till 180 kg. Den har längre ben och större klövar än tamrenen, vilket hjälper den att röra sig smidigt i den djupa snön. Färgen på skogsvildrenens päls är gråbrun med ljusa ben, och halsen är ofta vit.

    Både hanar och honor bär horn, men hanens horn är betydligt större. Dessa tappas årligen, med hanarna som fäller sina horn under vintern och honorna efter kalvningen. Till skillnad från tamrenen har skogsvildrenen en smalare hornkrona, anpassad för att kunna navigera mellan träd i skogslandskapet.

    Samernas namn på en rentjur (hanrenen) är sarv och på en renko (honrenen) vaja.

    Vandrar mellan skog och fjäll

    Skogsvildrenar har historiskt funnits i Sveriges skogar, men de sista vilda populationerna dog ut i slutet av 1800-talet. Idag lever de i vilda populationer i ryska Karelen och Finland. Skogsvildrenar vandrar mellan olika betesmarker beroende på säsong – skogarna under vintern och fjällen på sommaren.

    Deras föda varierar med årstiden. På sommaren äter de örter, gräs och sly, medan vinterns huvudföda är lav, som de gräver fram under snön med sina stora klövar. Under hösten kompletteras kosten ibland med svamp.

    Parar sig på hösten

    Parningstiden infaller på hösten, mellan september och oktober. Kalvarna föds i maj och dias under hela sommaren. Kalvarna växer snabbt och kan föröka sin vikt från 5 kg till omkring 50 kg under sitt första halvår.

    Vajorna och deras kalvar rör sig i grupper vars storlek kan skifta under året, medan de vuxna tjurarna oftast håller sig för sig själva. Under brunsten ansluter tjurarna till honorna och en vuxen tjur har då tillgång till flera honor.

    Bevarandestatus och hot

    Den största faran för skogsvildrenen globalt sett är jakt, eftersom arten ofta betraktas som en inkräktare på odlade marker. I Finland pågår dock arbete med att bevara och återställa populationerna. Skansen deltar i detta arbete genom att hålla skogsvildrenar i avelssyfte, för att bistå med individer till Finlands återintroduktionsprogram. Detta arbete är också en del av ett större europeiskt bevarandeprogram (EEP) inom ramen för EAZA.

  •  Visste du att...?
    • Renen vandrade in i Skandinavien för 10 000 år sedan då inlandsisen drog sig tillbaka.
    • Renarnas klövar kan skapa ett karakteristiskt klickande ljud när de går, vilket hjälper flocken att hålla ihop i mörkret.
    • Skansen bidrar till bevarandeprojekt för skogsvildrenar genom att delta i avelsprogram och stödja arbetet med utplacering av vildren i Finland.

Här hittar du ren