Allsång på Skansen

Vad är en sommar utan Allsång på Skansen? Sjung med i direktsändningen i SVT eller på plats i folkhavet framför Sollidenscenen. Välkommen att njuta av sommar, underhållning och allsång under ledning av Pernilla Wahlgren!

  • Allsång på Skansen kommer tillbaka sommaren 2025 – på denna sida kommer du hitta medverkande artister, biljettinformation och all praktisk information som rör ditt besök.

  • Jul – Allsång på Skansen 2024

    Den 3 december spelades allsångens första julupplaga in på Skansen och kommer att sändas i SVT1 den 23 december kl 20.00.

Årskort

Du vet väl att ståplatser alltid finns på Allsång på Skansen? Med ett årskort kan du besöka allsången så många gånger du vill, och Skansen under ett helt år!

  • Vykort från Skansen

  • Allsångens historia

    Lika länge som sången funnits, har människor sjungit tillsammans. Just allsång som socialt fenomen växte sig starkt i Sverige under tidigt 1900-tal när det började anordnas i organiserad form, som en del av folkbildningsrörelsen och arbetsrörelsen. Syftet var att skapa gemenskap och stärka samhällssammanhållningen genom kultur och musik. Deltagarna sjöng med i välkända sånger, ofta hämtade från en gemensam sångbok och under ledning av en sångledare eller orkester.

    Begreppet allsång fick sin tydliga etablering under sommaren 1927 genom en omröstning i Dagens Nyheter, som rapporterade om hur revykungen Ernst Rolf engagerade och ledde allsång med publiken inför landskamperna i fotboll på Stadion.

    En Skansen-tradition sedan 1935

    Musiken har spelat en central roll på Skansen sedan öppnandet år 1891, grundaren Artur Hazelius betonade tidigt vikten av att visa upp en bredd av musikaliska uttryck.

    När man den 26 maj år 1935 anordnade Sångens dag hade Skansen alltså i över 40 års tid erbjudit olika former av konserter, föreställningar och sångsamlingar – men det var nu som den allsång vi känner idag fick sin tidigaste form. Vid denna dag leddes besökarna i gemensam sång av Sven Lilja, en omtyckt musiklärare som de senaste åren etablerat sig som kör- och allsångsledare.

    Succén var snabbt ett faktum och redan året därpå blev allsång ett stående sommarinslag under Sven Liljas ledning. De första åren byggde allsången på ett enkelt koncept där glädjen i att sjunga tillsammans stod i fokus, men det utvecklades snabbt till en folkfest där både kända och okända svenskar deltog. Repertoaren omfattade allt från svenska visor till folkkära sånger, och upp emot 20 000 besökare kunde stämma in i allsången under ett och samma tillfälle.

  • Klipp från den tidiga allsången

    Hur har det låtit och sett ut genom tiderna? På vår YouTube har vi samlat  klipp som visar hur allsången såg ut från allra första början 1935 fram till 1993, då Bosse Larsson lämnade över mikrofonen till Lasse Berghagen.

  • Allsångsledare i TV genom åren
    1979–1993:

    Bosse Larsson

    1994–2003:

    Lasse Berghagen

    2004–2010:

    Anders Lundin

    2011–2013:

    Måns Zelmerlöw

    2014–2015:

    Petra Marklund

    2016–2022:

    Sanna Nielsen

    2023–:

    Pernilla Wahlgren

  • Hela Sveriges allsång genom radio och TV

    Sven Lilja, som avled 1951, bar fanan som allsångsledare i närmare 15 år. Efter några års uppehåll återkom allsången i radioprogrammet Bäste man på Skansen, där Egon Kjerrman ledde programmets musikaliska underhållning mellan 1956 och 1966. Livesändningarna lockade inte bara radiolyssnare utan också en stor publik till Skansen – många trogna besökare kom tidigt för att säkra sina platser vid Sollidenscenen.

    1974 axlade radio- och TV-profilen Bosse Larsson rollen som allsångsledare på Skansen och efter några år togs formatet till TV-rutan, med premiär 3 augusti 1979. Under hans tid formades det Allsång på Skansen vi känner idag, sändningarna i Sveriges Television blev snabbt mycket populära och allsångsprogrammen betraktades snart som en symbol för svensk sommar och gemenskap.

    År 1974 tog radioprofilen Bosse Larsson över rollen som allsångsledare och blev sedermera även programledare i och med TV-premiären den 3 augusti 1979. Under hans tid formades det moderna Allsång på Skansen, och de populära sändningarna i Sveriges Television blev snart en symbol för svensk sommar och gemenskap.

    Med tiden har det introducerats nya musikgenrer och artister, från folkmusik till rock och pop. Artister från olika genrer och bakgrunder bjuds in för att framträda, och man har inkluderat internationella inslag och gäster. Kombinationen av traditionella låtar och nutida hits gör att generationer kan delta tillsammans och hålla allsången levande – en folkkär upplevelse som förenar dåtid och nutid, tradition och förnyelse.

Sjungande publik, ca 1935–1945. Foto: Stockholms-Tidningen / Nordiska museet (CC BY-NC-ND)

Allsångsafton i juli 1943. Foto: Lennart af Petersens / Stadsmuseet Stockholm.

Här hittar du Sollidenscenen