Danskvällar på Skansen

100 år av dansglädje – hit har man kommit sedan 1920-talet för att ta sig en svängom! Dansa, njut och umgås under ljumma sommarkvällar, briljera med dina danskunskaper eller testa något nytt. Här kan du läsa om historiken och vilka olika danser som erbjuds.

  • Oavsett om det varit rena dansföreställningar eller arrangerade danskvällar för besökare har dansandet länge varit en stor del av Skansen. Vare sig du är nybörjare eller veteran är du välkommen till Galejans dansbana i sommar! Ta med dig din bästa danspartner, stora kompisgänget eller träffa någon på plats.

    Visste du att Galejans dansbana ibland har kallats för Sveriges största äktenskapsförmedling? Dansbanan har haft många stammisar genom åren och här har många kärlekspar bildats!

  • Par som dansar modern dans till dansbandsmusik på Galejans dansbana på Skansen

    På sommaren kan du på lördagar njuta av svängig
    musik, dansa allt från foxtrot till bugg – eller precis hur du vill! Dansen ingår i Skansens ordinarie entré.

     

    Det kallades att dansa modernt när 1930-talets jazzinfluerade svängiga och snabbare modedanser gjorde intåg och därmed gjorde att tidigare dansformer som polka, hambo och schottis blev ”gammeldans”. På 1950- och 60-talen kom fler moderniteter: rock- och popmusiken med sina tillhörande dansuttryck.

  • Leif Kronlund

    Legendariska Leif Kronlunds Storband har länge varit en del av Skansens danshjärta! Välkommen att dansa till välarrangerad storbandsmusik likväl gamla, goda hits i juli. Dansen ingår i Skansens ordinarie entré.

     

    Leif Kronlund tog plats på scen vid Skansens dansbanor redan 1950 och kom länge att hålla taktpinnen. Under 1990-talet blev han kapellmästare över Skansens egna storband som än idag drar både trogen publik och nyfikna dansare.

  • Skansen-dansens historia

    Under tidigt 1920-tal började Skansen ordna vad som kom att kallas för ”den allmänna dansen”. Den höll till i det område som med tiden kom att kallas Galejan men som då fortfarande hette Gamla tivoliområdet, och bestod av tre anlagda och sammanbyggda dansbanor.

    Dansen gick inte obemärkt förbi utan blev uppmärksammad, både risad och rosad. Det var den amerikanska jazzdansen shimmy, en utveckling av foxtrott, med sina skakande axlar som uppskattades av deltagarna men som kunde förfära och ledde till insändarstorm i pressen.

    På Bollnästorget upprättades en dansbana år 1928, som står kvar än idag. Den blev plats för främst gammeldans; de dansformer som fanns innan jazzmusiken introducerades i Sverige. Gammeldansen tonsattes av många framstående musiker och spelmän.

  • Galejans dansbana på Skansen

  • Galejans dansbana

    1937 tog man klivet in i en modern tid, med en modern dansbana på Galejan och mer därtill. Kiosker, lotterier och fiskdamm gav området en egen prägel och finns kvar än idag.

    Dansbanan, som var det senaste inom dåtidens folkparksarkitektur, uppfördes av arkitekt Ville Tommos. Den inspirerade många efterföljare runt om i Sverige med sin stomme av stålbalkar och böljande lätta tak. Takets form skulle knyta an till folklivet och dess rörelse.

    En av dansbanans glansperioder inföll med Thore Ehrlings tiomannaorkester och vokalist som spelade modern dansmusik sex kvällar i veckan fram till mitten av 1950-talet då Leif Kronlund tog över taktpinnen. Tusentals dansglada stockholmare anslöt till dansgolvet varje vecka under 1940- och 50-talen!

    Rock, pop och disco

    I takt med nya musikstilar följde tillhörande dansformer. Mot slutet av 1950-talet hade rockmusiken etablerats och danspubliken ville dansa till de moderna melodierna. Med 1960-talet följde popmusiken och ett hundratal svenska och engelska popband intog scenen på Galejans dansbana under sommaren 1967. Under en period erbjöds även discodans.

    En guidande skylt

    På den stora ljusskylten från 40-talet ovanför estraden på Galejans dansbana kan man än idag se några av de danser som erbjudits genom åren. Livebandet styrde musiken och den dans som passade takten lystes upp på skylten. Vad sägs om en foxtrot eller att dansa sydamerikanskt?

Här hittar du Galejans dansbana