Cykelsemester 1952

Fram med kartan och upp på sadeln! Året är 1952 och det är dags för cykelsemester, tidens kanske mest populära semesterform! I sommar får du möta Ulla och Gunnel som med varsin cykel, packning och praktisk klädsel ger sig ut på Skansens vägar – ett Sverige i miniatyr.

  • Att semestra år 1952
    Hur länge:

    Tre veckors lagstadgad semester sen 1951

    Färdmedel:

    Cykelsemester var vanligare än bilsemester

    Vad man gjorde:

    En semester skulle vara både återhämtande, aktiv och lärorik och gärna innehålla både natur och kultur

    I packningen:

    Bland annat tält, Primuskök, karta och kamera

    Sommarens hit:

    Flottarkärlek av Gösta ”Snoddas” Nordgren

  • I samarbete med Cykelfrämjandet

    När du besöker Skansen under sommaren kan du möta Ulla och Gunnel från 1952, två väninnor och kollegor i 25-årsåldern som äntligen ger sig ut på en efterlängtad cykelsemester.

    De rör sig runtom i parken, stanna till och prata med dem en stund! Hör mer om vilken packning de har med sig, om allemansrätten, industrisemester och om både kontraster och likheter med dagens semestrande.

    Ibland slår de även läger på vackra platser, gå förbi och se om de är där och behöver hjälp med att rigga upp tältet!

     

  • Cykelsemester 1952 på Skansen

  • Lär känna Ulla och Gunnel

    När Ulla får anställning på skofabriken Oscaria får hon plats på nåtlingsavdelningen där ovanlädret till skorna sys ihop. Där arbetar sedan några år Gunnel. De unga kvinnorna blir fort goda vänner, förutom fotografering har båda ett stort intresse för cykling. På sina lediga dagar tar de ofta sina cyklar och far i väg på dagsturer i trakterna runt Örebro.

    Efter en vistelse på Oscarias semesterhem, dit fabrikens arbetare får komma för att vila upp sig, tar planerna om en riktig cykelsemester fart!

    Planering av rutten

    Vännerna tillbringar mycket tid i Gunnels nya lägenhet för att planera semestern och den rutt de ska ta. Som medlemmar i Cykelfrämjandet sedan flera år har Ulla och Gunnel fått Semesterhandboken som innehåller många värdefulla tips inför deras stora äventyr. Planen är att först pollettera cyklarna och ta tåget ner till Motala, för att börja cyklingen i helt nya trakter. Det gäller ju att uppleva nya saker på semestern! Ett tält har de med sig, men de kan också tänka sig ta in på vandrarhem om det skulle bli ett förfärligt regnoväder. Men också för att det är vilsamt och för att kunna äta lite trevligare.

    Hela rutten bör bli ca 50 mil. Längs vägen kommer de möta Cykelfrämjandets kontrollanter, som i cyklisternas färdkort kommer göra anteckningar om ort och ankomsttid. För hela rutten kan de få Cykelfrämjandets färdmärke i brons, en riktig sporre och bevis på en god sportprestation!

  • Om Cykelfrämjandet

    Cykelfrämjandet bildades 1934 och är en ideell förening som jobbar för en bättre, säkrare och mer attraktiv cykelmiljö.

    På 1950-talet beskrev Cykelfrämjandet sitt ändamål som att verka över hela landet för att ta tillvara de intressen som berör dem som använder cykeln för kommunikations-, turist- och sportbruk. Man ville verka för att öka cyklandet i hela landet, och också samarbeta med cykelindustrin i deras strävan att få fram bättre och billigare cykelmaterial.

    Från slutet av 1940-talet till mitten av 1950-talet gav man ut Cykelfrämjandets Semesterhandbok. Den innehöll information om allt från besöksvärda resmål, vad en praktisk packning skulle innehålla och hur man skulle klä sig när man rörde sig i olika miljöer!

  • Har du koll på allemansrätten?

    Allemansrätten är en gammal sedvana som många svenskar känner till och nyttjar genom att vistas i naturen enligt devisen ”inte störa, inte förstöra”. Den innebär alltså både rättigheter, skyldigheter och gemensamt ansvar för att kunna vistas i de flesta naturområden, även i privatägd skog och mark.

    Allemansrätten innebär fantastiska möjligheter att ta del av friluftsliv och en vanlig uppfattning är att det är unikt för Sverige. I själva verket finns liknande motsvarigheter på flera håll i världen, men Sveriges allemansrätt hör till de mest tillåtande regleringarna.

    • Det är ingen egen lag men omges av lagar och regelverk som reglerar vad som är tillåtet
    • Man får cykla, vandra, åka skridskor, plocka bär och tälta nästan var man vill
    • Olika aktiviteter, platser och tidpunkter avgör vad man får göra, till exempel känsliga miljöer och områden nära privata bostäder

    Läs mer hos Naturvårdsverket på allemansrätten.se

Cykelsemester 1952 kommer tillbaka nästa sommar. Välkommen!