Vetenskaplig medicin och folklig läkekonst
Apoteken verkade inom den så kallade skolmedicinen, den vetenskapliga medicinska läran. Man använde sig av facklitteratur och den svenska farmakopén som beskrev hur preparat skulle tillredas. Det förkom även att man arbetade enligt folkmedicinen, en folklig läkekonst vars uråldriga ursprung gick bortom den vetenskapliga läran. Här fanns inslag av övernaturlighet och ärvd erfarenhet mellan generationer med tankar som att ”lika botar lika”.
Apoteken kunde därför sälja läkemedel som daggmaskolja; om den som besvärades av stela leder smorde sig med oljan kunde man bli lika rörlig och smidig som daggmasken. Men både skolmedicinen och folkmedicinen delade kunskaper om medicinalväxter, digitalis var bra för hjärtproblem och valeriana skulle lugna den orolige.
Apotekens utformning
Ett apotek var indelat i tre rum med egna funktioner. Det första rummet kallades officinen, det rum som kunderna klev in i från gatan. Här fanns lådor och porslinskannor med olika verksamma medel. Mitt i rummet fanns en receptur, apotekarens arbetsplats för att tillreda olika recept. För att tillverka piller behövde verksamma ämnen pulveriseras i en mortel och sedan blandas med en bindande vätska. Med en pillerkam skar apotekarna massan till jämnstora bitar som sedan trillades runda under en pillertrissa, ett runt verktyg format som ett burklock.
Innanför officinen fanns laboratoriet med mortlar, kraftiga pressar och en ugn. Redskapen utvann verksamma substanser ur olika växter och djurdelar. I det innersta rummet, materialkammaren, förvarades större mängder torkade växter. Här kunde man hitta blåbär mot diarré, kardemumma som användes mot hosta och ”helvetesfrön” som var en sorts kummin ansågs ha livgivande egenskaper.
Sjukdomar, läkemedel och apotek genom tiderna
Synen på vad sjukdomar beror på har förändrats över tid, både utifrån vetenskapens framsteg och andra samhälleliga faktorer. Fram till andra halvan av 1800-talet ansågs sjukdom bero på obalans mellan kroppsvätskorna (humoralpatologin), dålig luft (miasmateorin) och himlakropparnas positioner (medicinsk astrologi) jämfört med idag då sjukdomar i huvudsak anses ha en biomedicinsk förklaringsmodell.
Apotekens utbud av läkemedel har, med några få undantag, helt bytts ut. Läkemedel som visade sig vara overksamma, och i många fall rent skadliga, används inte längre. Bland de som är kvar från äldre tider har aktiva komponenter i flera fall renats fram, eller gjorts mer aktiva och mindre skadliga, på kemisk väg.
Dagens apotekare
Yrkesrollen för apotekare på apotek har gått från att bestå av tillverkning och försäljning av läkemedel, till att försälja och expediera utlämning av läkemedel tillsammans med information om läkemedlet. Hantverkskunnandet med att tillverka läkemedel har helt försvunnit från apotek för att i huvudsak ske industriellt inom läkemedelsindustrin, där apotekare också arbetar.