Skomakarens arbetsplats var vid skodisken intill fönstret som gav arbetsljus. Runt disken kunde en gesäll och lärpojke också få plats. Skomakaren satt och arbetade på en trebent pall.
Ovanför bordet hängde en skomakarkula, även kallad skenkula, som användes för att få en starkare belysning. Skomakarkulan fylldes med vatten och bakom den ställdes ett ljus. När ljuset strålade genom kulan blev det centrerat och belysningen bättre. Förutom skomakare så har även gravörer och guldsmeder, som behövde god belysning, använt sig av skenkulor.
Så tillverkades skor 1870
För att tillverka skor använde sig skomakaren av läster som trämodeller av fötterna och skornas form. Det vanliga var att särskilda lästmakare gjorde lästen, men många skomakare tillverkade dem själva. Ett stort skomakeri kunde ha flera hundra läster, inte sällan ett par för varje kund. Enklare verkstäder kunde klara sig med 20 till 30 par.
Skorna tillverkades av läder och skinn, en viktig distinktion för skomakaren. Skinnet användes till skons ovansida (ovanläder), det grövre lädret till sulor. Varje del till skon syddes ihop för hand med becktråd, en lintråd som tvinnats och bestrukits med beck för att bli riktigt stark och ge vattentäta sömmas. Becktråden har svinborst i varje ände och träs i hålet från sylen, från två håll för att få en hållbar söm. Att sy ihop de olika delarna av ovanlädret (nåtlingen) kallades för att nåtla.