- Se och göra
- Högtider och traditioner
- Om julen
- Om Lucia
Om Lucia
-
Idag känner vi igen Lucia med hennes ljuskrona, vita klädsel och stämsång av tärnor och stjärngossar. Luciafirandet har en lång och mångfacetterad historia som speglar samhällets utveckling och trender genom tiderna.
Skansen har spelat en viktig roll i att etablera och bevara luciafirandet. I slutet av 1800-talet hölls det första luciatåget här, och än idag arrangeras konserter, luciatåg och andra aktiviteter kring den 13 december – Luciadagen.
-
Legenden, ljuset och lussenatten
Lucias historia börjar på Sicilien på 280-talet e.Kr. Enligt legenden led hon martyrdöden den 13 december, då hon brändes på bål för sin tro och för att hon gett mat åt de fattiga. Namnet Lucia betyder ljus och kommer från latinets lux. Den 13 december var Lucias helgondag i Sverige fram till 1500-talet, då Sverige blev protestantiskt.
Själva firandet går att spåra till redan existerande svenska seder. I bondesamhället var ljus och mörker laddade med symbolik. Luciadagen markerade höstens arbetsavslut och var en festdag, då man på vissa håll kunde äta tre, sju eller elva frukostar. En av festens skämtsamma inslag var ”Lussebruden”, som ofta var klädd i halm. I äldre tider innebar ”att lussa” att bygdens ungdomar klädde ut sig och gick runt till olika gårdar för att samla in pengar till de fattiga – och kanske lite till sig själva. Dessa utklädda ungdomar kallades för Lussegubbar.
Enligt den julianska kalendern, som användes i Sverige fram till 1753, var lussenatten den 13 december årets längsta natt. Redan i förkristen tid ansågs denna natt vara farlig eftersom övernaturliga krafter sades vara i rörelse. Lussenatten förknippades inte bara med Lucia utan även med Lucifer, djävulen. För att hålla de mörka krafterna borta var det bäst att hålla sig vaken hela natten och vänta in ljuset av den nya dagen.
Kläderna, kaffet och kören
Beskrivningar av en vitklädd Lucia härstammar från överklassen i Västsverige på 1760-talet. Traditionen spreds sedan till borgarna i städerna och vidare till allmogen på landsbygden. Lucias ljusa gestalt symboliserade hopp om ljus i mörkret, och det röda bandet runt midjan representerade blodet som offrades för den kristna tron. Lucia uppträdde ensam eller med ett par följeslagare. När traditionen blev vanlig i städerna växte följet och utökades med tärnor och stjärngossar som tidigare uppträtt som de tre vise männen i julupptågen på annandagen och trettondagen.
På 1700- och 1800-talen var det vanligt att Lucia väckte familjen tidigt på morgonen med kaffe och något att äta. Sångtraditionen kan spåras till högreståndsmiljöer och universitetens och realskolornas körer i anslutning till julfirandet, med rötter från slutet av 1700-talet.
Under 1900-talet spreds luciatraditionen till kyrkor, hem och skolor. Det var dock luciatävlingen som arrangerades av Stockholms Dagblad år 1927 som hjälpte till att sprida firandet över hela landet.
-
Lucia på Skansen, år 1896 och 1899
-
Firandet på Skansen då och nu
Med ett nytt sekel runt hörnet och sitt nyupprättade friluftsmuseum ville Skansens grundare Artur Hazelius uppmärksamma och bevara en av många folkseder – luciatåget. Den första bilden av en Lucia på Skansen är från 1896 och föreställer Pers Kerstin Olsdotter från Mora. Hon bär en vit blus, vit kjol och ett rött skärp runt midjan. På huvudet har hon en ljuskrona dekorerad med lingonris..
Under hela 1900-talet fortsatte Skansen att ordna luciatåg, både som ett bevarande av den folkliga traditionen och som en Skansen-tradition. År 1973 inleddes ett samarbete med veckotidningen Året Runt, där Lucia kröntes på Skansen. Vid denna tidpunkt låg stort fokus på Lucias utseende, och firandet uppfattades av många som en skönhetstävling. Hon förväntades dessutom mest stå tyst framför följet. På senare år har dock luciatågen utvecklats, och idag förväntas Lucia även delta i sången.
På Skansen ordnades under hela 1900-talet luciatåg, som ett fortsatt bevarande av den folkliga traditionen men också som Skansen-tradition. 1973 inleddes ett samarbete med veckotidningen Året Runt där Lucia kröntes på Skansen. Vid den här tiden kom lucians utseende i fokus och av många sågs det hela mer eller mindre som en skönhetstävling. Hon förväntades dessutom mest stå tyst framför följet. Under senare år har fokus i luciatågen skiftat till att Lucia också ska sjunga.
Sedan 2013 arrangerar Skansen luciafirandet i egen regi. Här kan du bland annat uppleva traditionella luciatåg i praktfulla Seglora kyrka, lära dig om traditionen och uppleva ett luciafirande som det kunde se ut på 1920-talet.
-
Vill du veta mer?
På DigitaltMuseum kan du läsa vår artikel Lucia – en tradition i förändring för att lära dig ännu mer om traditionen.
-