På Samerådets femtonde samekonferens i Helsingfors 1992 tog man beslutet att samernas gemensamma nationaldag och firande ska ske varje år den 6 februari. Det är ett betydelsefullt datum som representerar det första samiska landsmötet som hölls i Trondheim den 6 februari 1917 – ett möte som samlade över hundra deltagare från Norge och Sverige. För första gången fick nord- och sydsamer samlas och diskutera sina viktigaste, gemensamma frågor.
Nationalsången och flaggan
Den samiska nationalsången heter Sámi soga lávlla (Samefolkets sång) och skrevs 1906 av Isak Saba och har tonsatts av Arne Sörlie. Den samiska flaggan blev godkänd den 15 augusti 1986 under Nordiska Samekonferensen i Åre. Flaggan formgavs av norska Astrid Båhl som tog tillvara på den samiska dräktens färger. Cirkeln är en sol- och månsymbol, där solringen är röd och månringen är blå.
Samisk kultur på Skansen
På Skansen har den samiska nationaldagen uppmärksammats sedan 2003 i samarbete med Sameföreningen i Stockholm.
År 2003 startade ett projekt som syftade till att förbättra den samiska representationen på Skansen och att skapa en samisk miljö där berättelsen om hur samiska levnadsvillkor och samisk identitet har påverkats av storsamhällets normer och värderingar.
2016 verkställdes en namnändring för de samiska kåtorna på Skansen, som fick namnet Saemien Sijte vilket betyder samisk plats på sydsamiska.