Trädgårdsdagar
Helgerna 6–7 och 13–14 september 2025 bjuder Skansen in till en värld av grönskande inspiration, hantverk och naturnära upplevelser. Här finns aktiviteter för alla åldrar – från nyfikna nybörjare till hobbyodlare och trädgårdsentusiaster.
-
Här finns både lustgård med stenterasser och köksträdgård med odlingsbäddar som inramas av fruktträd och bärbuskar. Lär dig mer om vad som växer här och se när vi demonstrerar beskärning av fruktträd.
-
Gå in i skuggan under äppelträden och beundra äppelodlingarna. Här berättar vi om äldre tiders äppelsorter och på plats finns pomologer som artbestämmer äpplen.
-
Här växer äldre och nyare sorter växer sida vid sida. Träffa våra trädgårdsmästare som visar och berättar om de underbara rosorna och hur man sköter dem. Tre gånger per dag kan du även följa med Skansens rosexpert på en visning.
-
Visste du att Skansens första örtagård anlades redan 1892? Kom förbi och utforska vad som växer här och få svar på dina frågor om örter! Ta också tillfället i akt att smaka på olika sorters te och att samla fröer.
-
Garverigården
År 1724 uppmanade kung Fredrik I att man skulle anlägga tobaksodlingar i hela landet och snart började många bakgårdar i städerna användas till ”tobakslyckor”. Se våra trädgårdsmästare skörda och torka tobak!
-
Med skogen som förebild har vi skapat en plats för tanke, rekreation och reflektion – en skogsträdgård. Här får du höra om biologisk mångfald och om djurlivet i trädgården.
-
Nyfiken på livet som kolonist, både förr och nu? Möt äkta kolonister som berättar om grönt liv och odling på kolonilotterna, som på 1920- och 1940-talet.
-
Skogaholms köksflygel
Kliv in och ta del av 1700-talets matlagning och hushållning. Mat lagas av trädgårdens råvaror och dofterna fyller köket. Passa även på att se hur tjänstefolket bodde: från kökspigornas enkla krypin till husmamsellens kammare.
-
Oktorpsgården
Lär dig mer om växtfärgning! Kom förbi när vi visar hur färgning av textila material går till, med färgämnen från naturen.
-
Gärdsgårdsbygge
Stubbskottsängen
Se på och ställ dina frågor till Skansens trädgårdsmästare som tillverkar ett flätgårdsgärde.
-
6–7 september
Tillverkning av lindbast
Motjärn
Skansens byalag tillverkar lindbast och visar vad man kan skapa av det – från rep och snoddar till armband.
-
13–14 september
Repslagning
Tingsvallen
Skansens byalag visar hur det går till när man slår rep av lin och hampa, med hjälp av en repslagarbana.
-
13–14 september
Byk och tvålkokning
Linberedningsverket
Hur tvättade man sina kläder och textilier förr i tiden? Skansens byalag kokar tvål samt visar och berättar om hur man byker linne och bomull med björkaska och såpa.
-
Klättra som en arborist
Ängen vid Skånegården
Att arbeta med trädvård och beskärning innebär jobb på höga höjder. Testa att klättra i träd med sele – Skansens arborister hjälper till. En aktivitet som passar både stora och små!
-
Bollnästorget
Svenska kulturarvsväxter har en lång odlingstradition, intressant kulturhistoria och kan i framtiden komma att bli mycket viktiga vid växtförädling. Här kan du köpa med dig kulturarvsväxter och lökar hem!
-
Delsbogården
Upplev linnevävning på nära håll! Närstudera vävstolen samtidigt som du lär dig om vävning och linets betydelse – tyget som vävs på plats kommer traditionsenligt att användas till handdukar.
-
6–7 september
Offerholmen
Se hur båtar byggdes förr, ro en klassisk handbygd eka, bygg egna barkbåtar och sjösätt dem i dammen. Eller varför inte testa att slå knopar, svarva enepinnar eller bara lyssna om de klinkbyggda båtarnas roll i det svenska samhällets utveckling?
-
Guidad visning
Start vid Örtagården
Följ med på en guidad promenad genom Örtagård och in i det historiska Apoteket som visar en apoteksmiljö från 1790-talets Stockholm. Vi utforskar varifrån läkemedlen kom, hur de framställdes och varför apotekaren har en uppstoppad krokodil hängandes i taket.
-
Vid Mekaniska verkstaden
Täljning är ett av mänsklighetens äldsta hantverk. Vad kan man skapa av trä, med en kniv som verktyg? Kom och pröva på täljning tillsammans med Skansens erfarna slöjdare och de kända slöjdprofilerna Molly Sjöstam och Julia Kalthoff!
Dag | Tid |
---|---|
6 september 2025 | 10.00-17.00 |
7 september 2025 | 10.00-17.00 |
13 september 2025 | 10.00-17.00 |
14 september 2025 | 10.00-17.00 |