Genom utbildningsmaterialet ”Kapten Reko” får barnen på förskolan spela Kapten Reko-spelet tillsammans med sina pedagoger. Spelet lär dem hur man tar hand om maten på rätt sätt och varför det är viktigt att inte slänga mat i onödan. De får också upptäcka var maten kommer ifrån – varifrån kommer egentligen ägget, mjölet och skinkan? Genom att se kopplingen mellan djuren och maten de äter, får barnen en djupare förståelse för matens väg från gård till bord.
Ett lekfullt sätt att lära om matens ursprung och matsvinn
På Skansen avslutas spelet med en upplevelserik dag där barnen matar grisar, mortlar mjöl och träffar självaste Kapten Reko i en fartfylld teaterföreställning.
– Våra djurvårdare och pedagoger gör ett fantastiskt jobb med att skapa möten mellan barnen och djuren. Förhoppningsvis tar barnen med sig den här upplevelsen och blir mer medvetna om maten vi äter, säger Ida Valentin, gruppchef för djurparkens pedagoger.
Samarbete för framtiden
Kapten Reko-veckorna är en del av Coop Östras satsning på att främja hållbar konsumtion och matsvinnsminskning. Skansen fungerar som en inspirerande arena där barn får uppleva kopplingen mellan mat och djur på nära håll.
– Det allra roligaste är att barnen är så engagerade och gärna berättar vad de lärt sig. Budskapet är enkelt men viktigt – vi ska inte slänga mat, säger Amanda Farfan Gonzales, pedagog på Skansen.
Kapten Reko-veckorna genomförs både vår och höst på Skansen. Håll utkik på Skansens webbsida för nästa anmälningstillfälle eller tipsa en lärare du känner!