Kapten Reko

Med Kapten Reko och Rekospelet kan er klass lära sig varför man inte ska slänga maten och vad man kan göra för att minska matsvinnet. Femte spelomgången äger rum på Skansen där ni får träffa Kapten Reko.

 • Kapten Reko och Rekospelet är ett utbildningsmaterial från Konsumentföreningen Stockholm som syftar till att lära barn i förskolan/förskoleklass och vuxna i deras närhet varför man inte ska slänga maten och vad man kan göra för att minska matsvinnet.

  Visste du att hushållen slänger ca 100 kg matavfall per person och år? Cirka hälften av det (45 kg) är matsvinn (mat som hade kunnat ätas). Genom att ta hand om maten på rätt sätt kan vi lätt minska den siffran och göra både miljön och plånboken glada.

  Så här fungerar Rekospelet

  Spelet vänder sig förskoleklasser och 5-6-åringar som går på förskolan. Spelet skickas ut till skolan och pedagogerna spelar detta tillsammans med barnen vid fyra olika tillfällen.

  Varje tillfälle innehåller en diskussionsdel, en aktivitet samt en utmaning. Vid varje avklarad del får ni en pusselbit som senare leder fram till ett lösenord.

  Femte och sista tillfället sker på Skansen. Där får barnen lära sig kopplingen mellan mat, djur och natur. De får även träffa Kapten Reko och blir dubbade till Rekohjältar.

  Information

  Ämne: Djur och natur
  Programmet vänder sig till: förskola (5-6 år) och förskoleklass
  Tid: Återkommer i vår
  Tidsåtgång: 3 tim
  Pris: kostnadsfritt
  Anmälan: Nya datum kommer även i höst, håll utkik!

 • Arrangemangets koppling till de globala målen

  Globala målen - God utbildning för alla  Globala målen - Hållbar konsumtion och produktion  Globala målen - Bekämpa klimatförändringarna

  Läs mer om de globala målen.