Hotade nordiska väsen – fotoutställning ger nya perspektiv på biologisk mångfald

I tusentals år har människor berättat sägnerna om mystiska väsen i naturen samtidigt som vi påverkat landskapen där de bor. Fotoutställningen ”Nordiska Väsen – Rödlistan” visar förändringen i vår natur på ett annorlunda vis.

  • Nu öppnar fotoutställningen ”Nordiska Väsen – Rödlistan” på Skansen. Utställningen är framtagen av Linnéa Jägrud, yrkesverksam biolog och författare, och den prisbelönte fotografen Tore Hagman, i samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Skansen.

    Foto: Sjörå, Tore Hagman.

    Utrotningshotade väsen visar vikten av biologisk mångfald

    Tanken bakom utställningen är att visa förändringen i våra landskap på ett annorlunda vis. Många av våra arter så som mossor, lavar, fåglar, svampar är nära knutna till våra landskap och naturområden. Men mänsklig påverkan förändrar naturen och arter blir rödlistade eller försvinner. Kanske ska också våra nordiska väsen vara rödlistade?

    – Jag är stolt och glad över att mina hotade nordiska väsen nu kommer till Skansen. Det är fantastiskt roligt och viktigare än någonsin. Vi måste bevara den biologiska mångfalden i vilken vi själva är en pusselbit. Det är avgörande att förstå att man själv är en del av sin omgivning, har ett ansvar för den och är underställd den. Du kommer förstå detta endast om du tillåter dig att vistas i naturen, sjunka in i grönskan, klättra upp i trädet och simma i vattnet, säger Linnéa Jägrud som står bakom utställningen.

    Öppen hela sommaren och hösten

    Under sommaren och hösten kan Skansens besökare uppleva drömska fotografier med motiv av mystiska väsen i fotoutställningen ”Nordiska väsen – Rödlistan” på Baltic Sea Science Centers terrass. En del av utställningen finns även inne i Östersjöhuset.

    – Vi fokuserar på de väsen som lever i eller nära vatten. Genom att kombinera det konstnärliga perspektivet med vetenskap vill vi ge våra besökare en annan upplevelse. Att se den biologiska mångfalden ur ett annat perspektiv kan väcka nya tankar, säger Anna Björn, chef för Baltic Sea Science Center på Skansen.

    Samarbetet bakom

    Tillsammans med Dr Tommy Kuusela på Institutet för Språkvård och Folkminnen, har Linnéa Jägrud tagit fram rödlistan . Tommy står för faktagranskning och stöd i hur väsen oftast har porträtterats i historierna som florerar i vårt land. Fotograf är den erkända och prisbelönta Tore Hagman, som gjort ett stort antal fotoböcker som alla handlar om landskapet på flera sätt.

    Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) har varit en drivande part i att förverkliga utställningen:

    – Utställningen om väsen väcker intresse och nyfikenhet. Den publika plattformen och samarbetet med Baltic Sea Science Center ger en fantastisk möjlighet att lyfta viktiga frågor om Östersjön. Här kan vi skapa en närhet till svåra ämnen som miljögifter eller hotade arter, utan att väcka rädsla eller distansering, säger Elin Dahlgren, Sveriges Lantbruksuniversitet.

    Fotoutställningen ”Nordiska Väsen – Rödlistan” visas på Baltic Sea Science Center på Skansen den 17 juni – 3 nov 2024.