Forskning

Djurparker erbjuder en unik möjlighet att lära sig om djur och deras samspel med omvärlden. Skansen medverkar i flera forskningsprojekt och har under åren bidragit med kunskap om olika arter och har en viktig roll som samarbetspartner och resurs för forskare och studenter.

  • Som medlem i organisationer som International Union for Conservation of Nature (IUCN), Svenska Djurparksföreningen (SDF), European Association of Zoos and Aquaria (EAZA) och World Association of Zoos and Aquariums (WAZA) strävar Skansen efter att stödja forskning där det är möjligt. Om det är förenligt med ett gott djurskydd, bistår vi med material, data och andra underlag för att främja forskning och bevarande.

  • Inom projektet ReCod på Ar, Gotland, har forskare fött upp torskyngel för att hjälpa dem förbi det känsligaste stadiet i utvecklingen. Därefter har de märkt ynglen och släppt ut dem i havet. BSSC har assisterat en doktorand i projektet genom att utveckla teknik som underlättade studierna.

  • Järvbajs ger svar om reproduktionsmönster

    Järven är världens största landlevande mårddjur. I projektet vill forskarna utveckla metoder för att upptäcka reproduktionsstatus hos vilda järvar. Skansen bidrar med insamling, identifiering och märkning av järvavföring i ett forskningsprojekt lett av University of Montana och Rocky Mountain Research Station i USA.

  • Genernas betydelse för lantrasfåglars egenskaper

    De svenska gamla lantraserna är en viktig del av den biologiska mångfalden och är ofta resistenta mot olika parasiter och sjukdomar. I projektet undersöker man lantrasfåglar egenskaper och Skansen bidrar med fjäderprover från våra lantrasfåglar.

  • Visenter på Skansen Foto: Karin Bernodt
    Studie av mikroorganismer hos järv och visent

    Forskare från Uppsala universitet studerar avföring från Skansens järvar och visenter för att förstå vad mikroorganismerna spelar för roll för att järven ska kunna leva på as, och hur de kan hjälpa till när visenter sätts ut i det vilda från fångenskap.

    Hos SR (Sveriges Radio) kan du lyssna på hur (länk)

  • DNA från Skansens lövgrodor i forskning om metoder för miljöövervakning

    Analys av miljö-DNA, eller så kallad eDNA, är ett kraftfullt verktyg för att bedöma biologisk mångfald och identifiera vilka arter som förekommer på en viss plats. Lill-Skansen lövgrodor har bidragit med DNA i en studie genomförd IVL Svenska Miljöinstitutet. Syftet är att vidareutveckla metoder som kan effektivisera miljöövervakning och för att bedöma biologisk mångfald inom ett område.

  • Råtta och djurvårdare på Lill-Skansen.

    Vi arbetar med utbildning, bevarande och forskning om de djur som finns på Skansen. Vi är inte vinstdrivande, djurparkens främsta syfte är att sprida kunskap om djur, natur och hållbarhet till våra gäster. Varje dag.

  • Om forskning i djurparker

    Djurparker som kunskapsbas för forskning
    Genom årtionden har djurparker byggt upp en omfattande kunskap om arter – deras reproduktion, beteenden, gruppdynamik, parasitologi och medicinska behov. Trots detta finns det fortfarande många frågor kvar att besvara. Djurparker ger unika möjligheter att studera beteenden som är svåra att observera i det vilda, vilket bidrar till en djupare förståelse för djurens liv och behov.

    Forskningens många perspektiv
    Forskning i djurparker bedrivs på flera olika sätt. Genom samverkan med högskolor och universitet möjliggörs studier som spänner över en rad områden. Exempel på detta är etologiska studier för att förbättra djurens välfärd eller forskning som undersöker hur djurparkens besökare bäst kan ta till sig kunskap och inspireras till engagemang för djur och natur.