Spår av tomten

Här kan du lyssna på Spår av tomten vid Posthuset

  •  

    Vill eller kan du inte lyssna så finns berättelsen i text här nedanför:

     

    Hit till Posthuset på Skansen har många barn kommit för att lämna önskelistor och för att träffa posttomten.

    Det hela började med en tidning som hette Jultomten. Tidningen gavs ut av Svenska Lärartidningsförlaget i syfte att sprida glädje och stimulera barnens fantasi. Många barn började skicka brev till tidningen Jultomten.

    Tidningen lades ner 1934 men breven fortsatte att komma. Och de blev bara fler och fler. Barn från hela världen skickade brev till Jultomten.

    Gå runt huset och titta in i köksfönstret på baksidan. Här kan du se ett nummer av tidningen Jultomten samt några julkort med tomtemotiv gjorda av konstnären Jenny Nyström. Hennes tomtar är inspirerade av den gamla gårdstomten och skapade bilden av den svenska tomten som sedan spreds över hela landet och världen men hjälp av julkorten. Brukar du skicka julkort?

    Nu har vi på Skansen berättat om tomtar. Vi vill gärna att du berättar om dina tomteupplevelser. Har du kanske en tomte hemma hos dig? Skriv till oss och berätta.

    I lådan här bredvid finner du papper och penna. Och en brevlåda. Det är just denna brevlåda, och ingen annan, som är tomtens brevlåda. Tack och god jul!

     

    I mitten på 1800-talet var det julbocken som kom med julklappar. Bocken var både en älskad och fruktad figur, utklädd som en get med horn. Barnen tyckte ofta att han såg otäck ut och väsnades så att de skrek lika mycket av skräck som av förtjusning över julklapparna.

    Det är begripligt att man i många hem därför nöjde sig med en låtsasbock. Man sa till barnen att det var julbocken som hade varit där och tömt sin julklappssäck i farstun.

     

     

     

     

     

     

     

     

Spår av tomten