Spår av tomten – ljudvandring

Vad vet du om den gamla tidens gårdstomte? I denna ljudvandring kan barn och vuxna tillsammans promenera i tomtens fotspår genom våra hus och gårdar.

 • Skanna QR-koderna runtom på området och hör historier om hur tomten levt sida vid sida med människor och djur! Du kan välja att gå hela turen eller bara välja några ljudspår.

  Introduktion

  Börja vandringen genom att lyssna på introduktionen:

   

  Textad introduktion

  Ni känner väl den gamle gårdstomten? Han är inte större till växten än ett barn fast han är fullvuxen. Han bor på tomten, markområdet runt gården. Därav namnet gårdstomte.

  Att ha en tomte på gården betyder lycka och välgång. Tomten är den som håller ordning på gården och han bryr sig särskilt om barnen och djuren.

  Gårdstomten har grå kläder men hans luva är röd. För det mesta är tomten osynlig, men ibland kan man få se honom. Oftast är det bara en snabb skymt i kvällsdunklet på logen, stallet eller fähuset. Om ni får se tomten är det bäst att ni är tysta och inte låtsas om det. För annars vet man aldrig vad som kan hända.

  Man ska vara snäll mot sin tomte. Särskilt till jul vill tomten ha lön för sitt arbete. Helst vill han ha gröt. Man får inte glömma att lägga i en stor klick smör i gröten, för det tycket tomten särskilt mycket om.

Här finns spår av tomten