Vi använder kakor (cookies) för att förbättra, mäta och analysera användningen av webbplatsen samt för besöksstatistik och marknadsföring.

Spår av tomten

Spår av tomten är en ljudvandring som barn och vuxna kan göra tillsammans. En vandring där ni på egen hand går runt bland hus och gårdar för att leta spår av tomten.

 • Du kan välja att gå hela turen eller bara välja några ljudspår. Skanna QR-koderna på plats och hör historier om hur tomten levt sida vid sida med människor och djur i åratal.

  Lyssna till introduktionen och börja leta spår!

   

  Vill eller kan du inte lyssna så finns introduktionen i text här nedanför:

   

  Ni känner väl den gamle gårdstomten? Han är inte större till växten än ett barn fast han är fullvuxen. Han bor på tomten, markområdet runt gården. Därav namnet gårdstomte.

  Att ha en tomte på gården betyder lycka och välgång. Tomten är den som håller ordning på gården och han bryr sig särskilt om barnen och djuren.

  Gårdstomten har grå kläder men hans luva är röd. För det mesta är tomten osynlig, men ibland kan man få se honom. Oftast är det bara en snabb skymt i kvällsdunklet på logen, stallet eller fähuset. Om ni får se tomten är det bäst att ni är tysta och inte låtsas om det. För annars vet man aldrig vad som kan hända.

  Man ska vara snäll mot sin tomte. Särskilt till jul vill tomten ha lön för sitt arbete. Helst vill han ha gröt. Man får inte glömma att lägga i en stor klick smör i gröten, för det tycket tomten särskilt mycket om.

   

   

   

Spår av tomten