Kolonirörelsens ideal och lotternas utformning
På ett större koloniträdgårdsområde tilldelades man en mindre del, en kolonilott. På områdets gemensamma yta fanns dass, kompost och vattenpump. I koloniföreningarna hade man både fester och arbetsdagar och det var viktigt hur man betedde sig på området. Det var inte tillåtet att låta sina träd skugga grannens tomt och det gällde att hålla snyggt på den egna lotten.
De första kolonilotterna varierade mellan 100–400 kvm i och låg på mark som inte tidigare varit uppodlad. Det krävdes hårt arbete att få till bra jord för odlingen. I många koloniträdgårdsområden fanns möjlighet att uppföra ett så kallat lusthus i varierande storlek, och var ett tidigt namn för kolonistuga.
I början av 1900-talet trycktes böcker och artiklar om odling, både i största allmänhet och för de nya kolonisterna. 1918 kom det första numret av tidningen Koloniträdgården ut, en tidning som fortfarande publiceras. Förutom tips om vad som var lämpligt att odla framgick det att odlingen skulle göras i kvadratiska ytor med raka gångar. Redan i rörelsens första år var det viktigt med symmetri och att odlingarna skulle vara vackra för ögat.
När Skansen fick ett koloniområde
Kolonistugorna skänktes till Skansen av Södra Tantolundens koloniträdgårdsförening i Stockholm, där de ursprungligen stått. Flytten påbörjades 1996, och 1997 kunde Skansens koloniområde invigas.
De båda kolonistugorna är uppförda omkring år 1920. Den ena stugan har kvar sin färgsättning från 1920-talet med röd slamfärg och vit linoljefärg kring dörrar och fönster. Den andra stugan har moderniserats och visar hur den såg ut på 1940-talet med gul panel samt snickerier i grönt.
Kolonistugorna värmdes upp av en liten spis på vilken det gick att göra enklare matlagning. Båda stugorna var möblerade med utdragssoffa, bord och några pinnstolar. Det gick att övernatta i stugorna under sommarhalvåret. I stugan från 20-talet fanns en kokvrå med plats för disk i balja. Utanför stugan från 40-talet fanns en bänk för disk utomhus.