Om byggnaden
Skogaholms herrgård skapades på Skansen för att visa en herrgårdsanläggning från den senare hälften av 1700-talet. Till herrgården hör fem byggnader som kommer från olika delar av Sverige.
Mangårdsbyggnaden byggdes troligen 1684 till giftermålet mellan Catharina Rosenberg och Anders Wennerstedt. Ursprungligen var byggnaden rödfärgad med säteritak täckt av spån. Efter några årtionden byggdes hörnpaviljongerna till och på 1790-talet renoverades herrgården i gustaviansk stil.
De två rödmålade flyglarna kommer från Gullaskruvs herrgård i Småland vars huvudbyggnad brann ner. Flyglarna är timrade i en våning med säteritak klätt med spån. Till gården hör också två paviljonger, timrade i en våning med karnisformigt svängda takfall klädda med spån. Den västra paviljongen kommer från Söderköping och är daterad 1650–1730, den östra paviljongen är en kopia som byggts på Skansen. I köksträdgården står även ett lusthus från Bellmansgatan 30 i Stockholm, daterat till år 1700.
När Skogaholms herrgård kom till Skansen
Skansens grundare Artur Hazelius drömde redan 1897 om en förfallen herrgård, en dröm som levde vidare efter hans död. Ingen byggnad i gott skick skulle flyttas utan det behövde vara en byggnad som kunde räddas till eftervärlden. År 1929 fann man Skogaholms herrgård vars huvudbyggnad inte användes och inte heller hade genomgått större moderniseringar.
När byggnaden började plockas ner uppstod frågan i vilken stil som den skulle återuppföras. Att återställa den i originalstil från 1680 skulle medföra att fönster behövde förminskas och att väggpartier skulle tas bort. Skansen valde istället att visa hur byggnaden såg ut efter renoveringen på 1790-talet, men delar av den äldre inredningen finns kvar i några rum.
Vid återuppförandet på Skansen fanns bara ett fåtal originalmöbler kvar från Skogaholms herrgård, bland dessa matbordet i salen och ett grönt bokskåp. Byggnaden möblerades i stället efter bouppteckningar från familjen Wennerstedt och målade amatörbilder från tiden. Ett av rummen inreddes som en barnkammare på 1790-talet med gunghäst och dockskåp.
På Digitalt Museum kan du läsa mer om huvudbyggnaden och även se en 3D presentation.