Skogaholms trädgård

Den praktfulla trädgården berättar om en anläggning för både lust och nytta vid en mellansvensk herrgård från 1700-talet. Här finns både lustgård med stenterasser och köksträdgård med odlingsbäddar som inramas av fruktträd och bärbuskar.

 • Från både öst och växt leder lindalléer fram till herrgårdens huvudbyggnad. Vid dess östra gavel ligger den lummiga köksträdgården som är en viktig del i att levandegöra en herrgårdsmiljö från 1700-talets Sverige och dess olika samhällsstånd.

  Köksträdgården består av två rektangulära kvarter kantade av fruktträd och bärbuskar, där kvarteret närmast huvudbyggnaden är uppdelat i flera bäddar. Här odlas kålväxter, sallad, baljväxter och rotsaker i en fyraårig växtföljd. På andra sidan mittgången finns i det andra kvarteret ett potatisland, en stor bädd med snittblommor samt två bäddar med kryddor och örter.

  Köksträdgården avgränsas mot norr av en lummig lövgång med spaljerad lind som bildar ett vackert valv. I fonden av valvet står ett ståtligt lusthus från 1700-talets början som ursprungligen stått på Bellmansgatan 30 i Stockholm. Mitt emot köksträdgården finns en äng som om våren pryds med blommor som gullviva och förgätmigej.

  På herrgårdens baksida ligger lustgården med parterrer efter mönster av en fransk barockträdgård. Den består av stenterasser med trappor och fyra kvarter med låga, formklippta buxbomhäckar. Runtom lustgården, och flera delar av herrgårdens utbredning, står välklippta lindhäckar som en ståtlig inramning.

 • Visste du att...

  När Skogaholms herrgård flyttades till Skansen i början av år 1930 hittade man i gårdsarkivet ett brev från 1814 som nämnde 20 av de växter och kryddor som vid tiden odlades i köksträdgården. Bland dem fanns mejram, basilika, krusmynta, blomkål, rödkål, purjolök, spansklök och endiver.

 • Skogaholms köksträdgård Foto: Marie Andersson

  Skogaholms köksträdgård

 • Skogaholms lusthus Foto: Marie Andersson

  Skogaholms lusthus

Hitta till Skogaholms trädgård