Vattenanalyser

I Baltic Sea Science Centers lab undersöker vi vattenprover med avseende på näring, salthalt och temperatur. Vi studerar även det näst intill osynliga livet i Östersjön. Lektionen är kostnadsfri för skolor i Stockholms och Huddinge kommun.

  • Att mäta vatten

    Vad påverkar vattenkemin, och vilka förutsättningar finns för liv i olika miljöer? Med hjälp av olika metoder som t ex mikroskopering och refraktometri analyserar vi vattenprov från våra akvarier och jämför med befintliga data. Kan ni lista ut varifrån just ert vatten kommer?

    Vi zoomar även ut och tittar på hur den nationella miljöövervakningen av Östersjön systematiskt utförs. Eleverna får bekanta sig med några olika analysverktyg såsom mikroskop, stereoluppar, refraktometrar och teststickor.

    Om programmet

    Ämnen: Djur och natur

    Målgrupp: Gymnasiet

    Bokning och info

    Tider: Måndag – fredag kl 9.15, 10.15, 13.00 och 14.00. Max 16 elever per grupp. Är ni fler rekommenderar vi att ni bokar två pass efter varandra.

    Längd: ca 45 min

    Pris: Kostnadsfritt för skolor i Stockholms och Huddinge kommun. Övriga skolor 750 kr/grupp. Entré till Skansen ingår. Förfrågan görs genom bokningsformuläret nedan.

    Kostnadsfritt eller självkostnadspris

    Lektionen är kostnadsfri för skolor i Stockholms och Huddinge kommun. Erbjudandet gäller både kommunala skolor och friskolor. Ej komvux, SFI och folkhögskola.

    Varför är visningen gratis för vissa? Skansen har ett samarbete med Stockholm Vatten och Avfall som gör att vi kan erbjuda kostnadsfri undervisning för alla grundskolor och gymnasieskolor i deras upptagningsområde.

  • Lektionens innehåll

    Lektionen berör följande centrala innehåll i läroplanen:

    • Naturvetenskapliga arbetsmetoder, till exempel observationer, klassificering, mätningar, simuleringar och experiment samt etiska förhållningssätt kopplade till det naturvetenskapliga utforskandet (Na 1)
    • Populationers storlek, samhällens artrikedom och artsammansättning samt faktorer som påverkar detta (Bi 1)
    • Planering och genomförande av experiment och observationer. Utvärdering av resultat och slutsatser genom analys av metodval, arbetsprocess och felkällor (Bi 1 och 2)
    • Kvalitativa och kvantitativa metoder för kemisk analys (Ke 2)
    • Resonemang om provtagning, detektionsnivå, riktighet och precision samt systematiska och slumpmässiga felkällor (Ke 2)
  • Lektionens koppling till de globala målen

    Globala målen - God utbildning för alla Globala målen - rent vatten  Globala målen - Hav och marina resurser

    Läs mer om de globala målen.

  • Fyll i formuläret för att skicka en förfrågan om önskad dag och tid för besöket. Ange gärna flera datum och tider för att vi enklare ska hitta en tid som passar er. Har ni fler frågor kan ni kontakta oss på bokning@skansen.se

     

  • Skolbokning
    För- och efternamn