Marinbiologer, miljöanalytiker, fiskveterinär, marinarkeologer, civilingenjörer, skeppare, vattenförvaltare och yrkesdykare – det var bara några av de yrken som fanns representerade på Baltic Sea Science Centers yrkesmässa den 21 mars.
Efterfrågan på marin kompetens
Under en rolig, inspirerande och användbar förmiddag mötte nyfikna gymnasieelever aktiva yrkesmänniskor för att lära sig om studievägar, yrken och hur man kan bidra till en hållbarutveckling genom sitt jobb. På plats fanns även studenter och studievägledare.
– Vi är fantastiskt glada över att så många valt att komma hit! Idag finns en stor efterfrågan på marin kompetens från många arbetsgivare. Med yrkesmässan vill vi inspirera gymnasieelever till att välja yrken och studievägar kopplat till vatten och hav, säger Elisabeth Lundmark, pedagog på Baltic Sea Science Center och en av initiativtagarna till mässan.
Vad kan man jobba med?
Många ungdomar har ett stort klimat- och miljöengagemang, något som speglas i nyfikenheten på att jobba med utmaningar och lösningar kopplat till vatten och hållbar utveckling. Men det är inte alltid helt lätt att veta vilka yrken som faktiskt finns, eller vad man ska plugga för att nå dit man vill.
– Tidigt bestämde jag mig för att jobba i och med vatten. Min resa började med att ta dykcertifikat i gymnasiet för att sedan göra lumpen i Marinen och utbilda mig till marinbiolog. Flera utbildningar har följt efter det bland annat yrkesdykarutbildning och fartygsbefälsexamen, berättar Gustav Björnstad, marinbiolog på Naturvårdsverket, som var på plats under mässan och svarade på frågor.
På plats under dagen var även Skärgårdsstiftelsen, Deep Sea Reporter, WSP, Stockholm Vatten och Avfall, Statens veterinärmedicinska anstalt, VRAK, Länsstyrelsen, Naturhistoriska Riksmuseet, Göteborgs universitet, BioLogik, AstaReal, Baltic Sea Science Center, Skansen, R/V Electra samt studenter, studievägledare och forskare från Stockholms universitet och Sveriges lantbruksuniversitet.
Hur är det att plugga på universitetet?
På mässans övre del ”Studietorget” hittade eleverna studievägledare och studentambassadörer från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Stockholms universitet. Här kunde de passa på att ställa alla frågor om utbildningsvägar kopplade till havet men även om hur det egentligen är att plugga på universitetet. Hur funkar systemet med kurser på universitetet? Hur ser en tenta ut? Finns det några bra plugg-trix att känna till? Många och viktiga frågor för kommande studenter.
– Jag har ett stort intresse av hållbar utveckling, natur och ekologi och har därför valt att studera till en kandidatexamen i biologi på Stockholms universitet, säger Oskar Gunnarsson som var med på mässan för att dela med sig av livet som biologistudent för nyfikna gymnasielever.
Stort tack till utställare, föreläsare och framförallt allt – alla fantastiska gymnasieelever som besökte oss! Här kan du läsa mer om de som medverkade.