Gymnasiet
I våra lektioner för gymnasiet får ni till exempel lära er om etologi genom fältstudier, hur klimatförändringarna påverkar Östersjön eller hur vi tolkar källor från det förflutna. Läs mer om de olika skolprogrammen nedan.
-
Häng med till Skansen-Akvariet och upplev allt från regnskog till korallrev. Här får ni får lära er mer om de olika miljöernas biologiska mångfald och hur djuren anpassar sig till sina livsmiljöer.
-
På Skansen-Akvariet möter vi exempel på levande djur från djurgrupper som utvecklats under jordens olika tidsåldrar.
-
I skenet av den sprakande brasan i Back-Mats stuga förflyttar vi oss 150 år tillbaka i tiden. Er klass får möta människorna som levde här och uppleva hur livet kunde se ut för en familj på landet i mitten av 1800-talet.
-
Vi går på en rundvandring till fiskar‚ kräldjur och apor från olika ekosystem och tittar på beteendets betydelse för överlevnad och reproduktiv framgång.
-
Kan vi jämföra djurs beteende med våra egna? Lär er mer om etologi genom föreläsning, diskussion och fältstudier.
-
Historiebruk handlar om hur vi tolkar källor från det förflutna. Vad finns det för källor och hur använder vi dem? Vem är avsändare och vilka är mottagarna?
-
I Baltic Sea Science Centers labb dyker vi med några interaktiva övningar ner i frågan om miljögifter i Östersjön, och eleverna får även lösa ett uppdrag i akvariehallen på egen hand. Lektionen är kostnadsfri för skolor i Stockholms och Huddinge kommun.
-
Hur många djur har du sett ute i naturen? I Sverige har vi många vilda djur som för oss människor kan vara svåra att få se. Kom hit och lär er mer om hur de har anpassat sig till olika livsmiljöer och utvecklat spännande beteenden.
-
Med utgångspunkt i Skansens historiska miljöer undersöker vi hur det gick till när vi för hundra år sedan fick lika och allmän rösträtt. Ett ämne som är lika aktuellt nu som för 100 år sedan!
-
Följ med under ytan och utforska Östersjöns unika värld tillsammans med oss. Möt livet som finns både under bryggan ni brukar bada vid och i Östersjöns djup. Visningen är kostnadsfri för skolor i Stockholms och Huddinge kommun.
-
I Baltic Sea Science Centers labb undersöker vi näring, salthalt och temperatur i några vattenprover. Vi studerar även det näst intill osynliga livet i Östersjön. Lektionen är kostnadsfri för skolor i Stockholms och Huddinge kommun.
-
Vill du veta mer om hur klimatförändringarna påverkar Östersjön? Baltic Sea Science Center har tillsammans med Sveriges lantbruksuniversitet utvecklat den digitala läroportalen ”Vårt varmare hav”. Där hittar du undervisningsmaterial för gymnasiet om Östersjön och klimatet.
-
Hur påverkas Östersjön av oss människor och hur påverkas vi av havet? I Baltic Sea Science Center upptäcker vi livet under ytan och lär oss om de utmaningar som Östersjön står inför. Lektionen är kostnadsfri för skolor i Stockholms och Huddinge kommun.
Digitala visningar
-
Vad är det som göra att vissa djurarter är utrotningshotade och hur jobbar djurparker med artbevarande?
-
Visste ni att hjärtat slår långsammare på vintern hos vissa djur? Följ med på en digital skolvisning från ert klassrum, och lär er mer om hur djuren i Sverige anpassar sig för att överleva i ett varierande klimat.
-
Vi besöker Skånegården och de djur som bor där. Varför har man djur på en bondgård och vad får vi från de olika djuren? Följ med på en digital skolvisning från ert klassrum.
-
Finns det fiskar som låter? Varför är det ibland supermycket maneter där du vill bada? Passa på att fråga oss allt du undrat om Östersjön! Frågestunden är kostnadsfri för skolor i Stockholms och Huddinge kommun.