Program för årskurs 4–6
-
7 februari 2025
- Fsk–åk 6
- SFI/SVA
Slå dig ner vid elden och lyssna på spännande samiska sagor och myter med Skansens berättare.
-
- Åk 3-9
Visste ni att biologisk mångfald är nödvändigt för allt liv på jorden? Med utgångspunkt hos Skansens djur lyfter vi olika aspekter kring vikten av biologisk mångfald.
-
- Åk 1-6
Hur gör djuren för att klara sig när det blir kallt och snö och hur hittar de mat? Kom hit och lär er mer om vad djuren har för anpassningar till vintern.
-
- Fsk-åk 9
- Gymn
Häng med till Skansen-Akvariet och upplev allt från regnskog till korallrev. Här får ni får lära er mer om de olika miljöernas biologiska mångfald och hur djuren anpassar sig till sina livsmiljöer.
-
- Fsk-Åk 9
- SFI
Hur kunde det vara att gå i skolan för 100 år sedan eller mer? Vad var viktigt att lära sig och hur kunde en skoldag se ut? En kortare lektion om skolan förr, som anpassas efter er klass.
-
- Åk 1-9
- Gymn
- SFI/SVA
I skenet av den sprakande brasan i Back-Mats stuga förflyttar vi oss 150 år tillbaka i tiden. Er klass får möta människorna som levde här och uppleva hur livet kunde se ut för en familj på landet i mitten av 1800-talet.
-
- Åk 4-6
- Anpassade grupp
På Skansen-Akvariet lär vi oss om principerna och grunderna kring evolution. Den här lektionen kan du som lärare använda som startskott eller fördjupning till ditt evolutionsavsnitt med eleverna. Ni kommer dessutom inspireras av den varierande evolutionära mångfalden på Skansen-Akvariet.
-
- Fsk-åk 6
Var kommer maten ifrån? Tillsammans hämtar vi ingredienserna hos djuren och lagar en pannkaka. För eleverna bli det en välsmakande teoretisk och praktisk lektion som ger nya kunskaper om såväl samtida som dåtida matproduktion.
-
Åter i vår
- Åk 6-9
- SFI/SVA
Historiebruk handlar om hur vi tolkar källor från det förflutna. Vad finns det för källor och hur använder vi dem? Vem är avsändare och vilka är mottagarna?
-
Åter i vår
- Åk 4-6
Hur var samhället organiserat och hur livet tedde sig för olika grupper av befolkningen under stormaktstiden? Vad arbetade de med, vad trodde de på och vad var egentligen det stora oväsendet? Går det också att i våra dagars Sverige finna spår av historien från den svenska stormaktstiden?
-
7 februari 2025
- Fsk–åk 6
- SFI/SVA
Hur doftar, smakar, känns och låter Sápmi? Lär er mer om samiskt kulturarv, urfolk, identitet, mänskliga rättigheter och språk. Lektionen genomförs i samarbete med en samisk informatör.
-
Åter i vår
- Åk 4-6
- Åk 7-9
- SFI/SVA
Kom och var med när Stadskvarteret fylls med liv och kunskap. Upplev yrken i staden med betoning på hantverk och handel. Lär er mer om historia, svenska, teknik och matematik.
-
Åter i vår
- Åk 1-6
Hur levde man i olika delar av Sverige förr i tiden? Bege er på en tidsresa från norra till södra Sverige och lär känna några av familjerna som bodde i Skansens hus och gårdar.
-
- Fsk-åk 9
- Gymn
- SFI/SVA
Hur många djur har du sett ute i naturen? I Sverige har vi många vilda djur som för oss människor kan vara svåra att få se. Kom hit och lär er mer om hur de har anpassat sig till olika livsmiljöer och utvecklat spännande beteenden.
-
- Åk 1-9
- Gymn
- SFI/SVA
Med utgångspunkt i Skansens historiska miljöer undersöker vi hur det gick till när vi för hundra år sedan fick lika och allmän rösträtt. Ett ämne som är lika aktuellt nu som för 100 år sedan!
-
Nyhet!
- F-klass-åk 9
- Gymn
Följ med under ytan och utforska Östersjöns unika värld tillsammans med oss. Möt livet som finns både under bryggan ni brukar bada vid och i Östersjöns djup.
-
- Åk 3-4
Bort med skrivböcker och mobiler och fram med griffeltavlan! Under lektionen får era elever uppleva en skoldag år 1918 och hur barnen kunde ha det hemma vid samma tid.
-
- F-klass-åk 6
I Baltic Sea Science Center utforskar vi vattnets väg genom staden och vidare ut i Östersjön. Lektionen är kostnadsfri för skolor i Stockholms och Huddinge kommun.
-
- F-klass-åk 6
- Anpassade grupper
Vi tittar vi närmare på några viktiga arter i Östersjön och lär oss om deras funktioner i ekosystemet. Lektionen är kostnadsfri för skolor i Stockholms och Huddinge kommun.
-
Åter 2025
- F-klass-åk 1-9, anpassad skola, SFI/SVA
Varför firas jul egentligen? På Skansen får ni lära er om hur julen firades förr och göra jämförelser med idag.
-
Åter 2025
- F-klass
- Åk 1–6
Till Skansens julverkstad kommer skolklasser för att lära sig om, och själva prova på, julförberedelser från förr. Skapa härliga jul- och festdekorationer med olika typer av återbrukat material!
Digitala visningar
-
- Åk 4-6
Vad är det som göra att vissa djurarter är utrotningshotade och hur jobbar djurparker med artbevarande?
-
- ÅK 4-6
Visste ni att biologisk mångfald är nödvändigt för allt liv på jorden? Med utgångspunkt hos Skansens djur lyfter vi olika aspekter kring vikten av biologisk mångfald. Lektionen är kostnadsfri.
-
- Åk 4-6
Visste ni att hjärtat slår långsammare på vintern hos vissa djur? Följ med på en digital skolvisning från ert klassrum, och lär er mer om hur djuren i Sverige anpassar sig för att överleva i ett varierande klimat.
-
- Åk 4-6
Vi besöker Skånegården och de djur som bor där. Varför har man djur på en bondgård och vad får vi från de olika djuren? Följ med på en digital skolvisning från ert klassrum.
-
- Åk 4-6
Vad är grejen med Östersjön? Hur påverkas Östersjön av oss människor och hur påverkas vi av havet? Digitalt får ni följa med oss och upptäcka livet under ytan. Lektionen är kostnadsfri för skolor i Stockholm och Huddinge kommun.