Bagarstugan

Tunnbröd var en viktig del av basmaten under flera hundra års tid och förknippas ofta med den norrländska mattraditionen. Det tunna brödet torkades efter gräddningen och förvarades det torrt kunde det hålla mycket länge. I Bagarstugan kan du provsmaka tunnbröd som är bakat på traditionellt sätt efter äldre recept.

  • Fakta
    Ursprung:

    Åflo, Offerdals socken, Jämtland

    Byggår:

    1800-talets andra hälft

    Uppförd på Skansen:

    1983

    Byggnadsskick:

    Timrad byggnad med ingång från gaveln

  • Att baka tunnbröd har varit känt i Sverige sedan medeltiden. I norra Sverige var det vanligt att baka tunnbröd på kornmjöl, salt och vatten. Två gånger om året, på hösten och på våren, bakades stora mängder bröd som skulle räcka för ett halvår. Bakningen skedde i en bagarstuga som fanns på de större bondgårdarna. Den låg placerad en bit bort från de andra byggnaderna som en säkerhetsåtgärd om det skulle börja brinna.

    Att baka tunnbröd

    När det var dags att baka värmdes den stora bakugnen upp genom eldning som tog flera dagar. Olika typer av ved användes och behövde man elda under själva gräddningen så var det bäst att använda ved av lövträd som inte sprätte glöd.

    På morgonen sattes degen, under dagen kunde man göra mer deg eftersom den blev lättare att bearbeta om den inte hade svällt för mycket. Gårdens kvinnor var med vid baket dessutom tog man ofta hjälp av en avlönad bagerska, som i norra Sverige kallades för ”bakstra”. Bakstran var duktig på att baka ut stora, runda, tunna kakor. Det var viktigt att baket lyckades eftersom det var en stor del av den mat som skulle räcka de närmsta månaderna.

  • Upplev på plats!

    Ta del av ett immateriellt kulturarv! I bagarstugan får du smaka på tunnbröd bakat efter äldre recept. Vid tillfällen erbjuds kurser i tunnbrödsbakning – håll utkik på denna sida.

  • Bagarstugan på Skansen

  • Det tunna brödet kavlades ut och naggades med en kruskavel för att förhindra att brödet fick stora blåsor under gräddningen. Med hjälp av en smal, platt pinne fördes brödet uppden stora brödspaden, och med en knyck skjutsades det i ugnen. Gräddningen tog bara någon minut och under hela tiden roterade man brödet för att få det jämt gräddat. Det färdiga tunnbrödet lades sedan för att torka, ibland veks det för att få en särskild form.

  • Visste du att...?

    I bagarstugan på Skansen bakas det tunnbröd som används till det historiska julbord som dukas upp i Delsbogården. Brödet bakas efter gamla uppteckningar om julfirande i Hälsingland på 1850-talet. 

  • Bagarstugan på Skansen. Foto: Alex Hinchcliffe

  • Om flytten till Skansen och byggnadsskicket

    1980 beslöt Skansen att komplettera Älvrosgården med en bagarstuga och sökandet efter en äldre timrad byggnad från Jämtland eller Härjedalen påbörjades, vilket resulterade i att ett hus från Åflo i Offerdalssocken flyttades. Vid uppförandet på Skansen flyttades innerväggen en meter för att få en större bagarstuga, en extra dörr sattes också in.

    Bagarstugan är timrad och vid flytten till Skansen så fann man årtalet 1848 inristat i en stock vilket kan ha varit byggnadsåret. Bagarstugan invigdes i september 1983.

  • Tillgänglighet

    Tillgängligheten till Bagarstugan är begränsad av en trappa. 

Huset är för närvarande inte öppet, håll utkik här efter nya öppettider!

Hitta till Bagarstugan