Skansens järnhandel 20 år – ett firande av hantverk, historia och ideellt engagemang

I två decennier har Skansens järnhandel varit en levande mötesplats där kulturhistoria, kunskap och hantverk förts vidare genom ideellt engagemang. Den 24 maj firas jubileet med en dag fylld av historia, roliga aktiviteter och pröva på-tillfällen.

  • Den 24 maj bjuder Skansen in till jubileum i järnhandlarhusets anda – en dag för hela familjen att lyssna, lära och prova på traditionellt hantverk i historiska miljöer.

    Sedan invigningen 2005 har järnhandlarhuset varit en självklar del av Skansens kulturhistoriska upplevelse. Huset rymmer en för 1930-talet tidstypisk järnhandel, bostad och konsumbutik. Verksamheten drivs i nära samarbete med Järnhandlarnas Intresseförening, vars volontärer medverkar som guider och kunskapsbärare.

    – Skansen bevarar och levandegör svensk kulturhistoria – och volontärerna är en viktig del av det arbetet. Genom sitt engagemang gör de Skansen till en meningsfull mötesplats för både svenska och internationella gäster. För många är det också ett sätt att bidra till samhället och lämna ett avtryck för framtida generationer, säger Maria Annerud, gruppchef Volontärskap och Samarbetspartners på Skansen.

     Program – 20-årsjubileum den 24 maj

    • Jubileumstal kl. 10.30 med museichef Eva Ramberg.
    • Utforska järnhandlarhuset – järnhandlarbutik, bostad och Konsum från 1930-talet.
    • Upplev hantverk på nära håll – I närheten av Järnhandlarhuset ligger flera hantverksmiljöer som på olika sätt är förknippade med järn eller järnhandlartraditionen. Besök Snickeriet, Garveriet, Guld- och silver, Silverpressen, Smedjan, Apoteket och Mekaniska verkstaden.
    • Handla historiskt – bläddra i gamla kataloger och upptäck tidstypiska föremål till försäljning.
    • Prova på gamla verktyg – spånhyvla, såga, fila och borra tillsammans med Skansens snickarskrå och järnhandlare.
  • Jarnhandelnwebbpuff

    Den 24 maj bjuder Skansen in till jubileum i järnhandlarhusets anda. Foto: Sara Kollberg

  • Volontärer – en levande länk till historien

    • Idag är cirka 390 volontärer engagerade på Skansen.
    • Skansen samarbetar med externa organisationer som bidrar med volontärskap (bl.a. Järnhandlarnas Intresseförening, Coop Östra, Koloniträdgårdsförbundet, Svenska Barnmorskeförbundet och StockholmsRosen) och engagerar även egna volontärer som välkomnar gästerna i parken. Flera av Skansens företags-, sponsor- och partnersamarbeten (Xylem, St Gobain) bidrar med volontärer i form av personaltimmar.
    • Många av Skansens volontärer har yrkesbakgrund inom de områden de representerar – som järnhandlare, barnmorskor och kolonister.
    • Volontärerna är med och guidar, berättar och demonstrerar – men framför allt skapar de autentiska möten som gör historien både relevant och gripbar. Deras engagemang är också en viktig del av Skansens arbete med social hållbarhet: att erbjuda delaktighet, meningsfullhet och kunskapsöverföring över generationsgränser.