- Nyheter
- Skansen stärker sitt arbete med artbevarande – välkomnar skogsvildren 2025
Skansen stärker sitt arbete med artbevarande – välkomnar skogsvildren 2025
-
Skogsvildren planeras flytta in på Skansen under hösten 2025. Genom att hålla skogsvildren kan Skansen bidra ytterligare till internationella bevarandeprogram och stödja återintroduktionen av arten i det vilda i Finland.
– Att ta in skogsvildrenen är ett viktigt steg i vårt arbete med artbevarande och hållbarhet. Vi är stolta över att kunna använda vår expertis för att stödja denna viktiga insats, säger Linda Törngren, chef för parkens djurvårdare och som leder arbetet med skogsvildren på Skansen.
Skogsvildrenar har historiskt funnits i Sveriges skogar, men de sista vilda populationerna dog ut i slutet av 1800-talet. Idag lever de i vilda populationer i ryska Karelen och Finland.
Artbevarande på Skansen
Bestånden av vilda ryggradsdjur har i snitt gått ned med 73 procent mellan 1970 och 2020, visar WWFs Living Planet Report 2024. Alla behöver bidra till att vända utvecklingen. Djurparker har en unik möjlighet att bidra till att bevara och hjälpa hotade arter.
– Skansen arbetar för att bidra till artbevarande på flera olika sätt. Genom att delta aktivt i nationella och internationella bevarandeprogram kan vi hjälpa både hotade djur och växter. Vi försöker också, så ofta vi kan, bistå forskningsprojekt med resurser och personal för att främja ny kunskap inom naturvård och artbevarande, säger Linda Törngren.
Skansens skolverksamhet engagerar även varje år tusentals elever och deras lärare genom lektioner och visningar som tar avstamp i Agenda 2030, där de får lära sig om biologisk mångfald, vikten av att bevara arter och göra hållbara val för framtiden.
Tomt hägn under ombyggnationen
Renhägnet kommer att stå tomt en tid medan ombyggnationen pågår, vilket innebär att Skansens tamrenar har flyttats till en annan djurpark. ”Renprat” utgår under perioden. Det nya hägnet anpassas för att möta skogsvildrenens behov på bästa sätt.
-
Fakta om skogsvildren
Skogsvildrenen tillhör hjortdjursfamiljen, som också inkluderar älg, kronhjort och rådjur. Den är större än tamrenen, och en vuxen tjur kan väga upp till 180 kg. Den har längre ben och större klövar än tamrenen, vilket hjälper den att röra sig smidigt i den djupa snön. Både hanar och honor bär horn, men hanens horn är betydligt större.
Skogsvildrenar har historiskt funnits i Sveriges skogar, men de sista vilda populationerna dog ut i slutet av 1800-talet. Idag lever de i vilda populationer i ryska Karelen och Finland.
Det största hotet för skogsvildrenen globalt sett är jakt, eftersom arten ofta betraktas som en inkräktare på odlade marker.
I Finland pågår arbete med att bevara och återställa populationerna. Skansen deltar i detta arbete genom att hålla skogsvildrenar i avelssyfte, för att bistå med individer till Finlands återintroduktionsprogram. Detta arbete är också en del av ett större europeiskt bevarandeprogram (EEP) inom ramen för EAZA.
Läs mer om skogsvildren på Skansen webbsida
-
Mål 15 – Ekosystem och biologisk mångfald
Den biologiska mångfalden är så viktig att ett av de Globala målen är helt dedikerad till frågan, nämligen mål 15 ”Ekosystem och biologisk mångfald”. För oss människor är den biologiska mångfalden livsviktig då den ger oss ekosystemtjänster som är avgörande för vår överlevnad och hälsa. Skogar renar vår luft, våtmarker filtrerar vårt vatten och korallrev skyddar kustlinjerna från stormar. Den biologiska mångfalden hjälper också jordbruket genom pollinering naturlig skadedjursbekämpning.