Skansen värd för kurs i viltrehabilitering

I början av oktober anordnades en kurs i viltrehabilitering på Skansen, i samarbete med KFV, Katastrofhjälp – Fåglar och Vilt Riksförbund. Kursen samlade deltagare från hela landet, alla förenade av ett gemensamt intresse för att vårda och rehabilitera skadade vilda djur.

  • Under två intensiva dagar fick deltagarna fördjupa sina kunskaper i omhändertagandet av fåglar, ekorrar, harar och igelkottar, för att på sikt kunna återföra dem till deras naturliga miljöer. Linda Törngren, chef för djurvårdarna på Skansen och ordförande i KFV, har lång erfarenhet av viltrehabilitering och bistod vid examinationen under kursen.

    –  Att hjälpa skadade vilda djur tillbaka till naturen är ett viktigt och omsorgsfullt arbete. Under kursen har deltagarna inte bara lärt sig hur man tar hand om deras fysiska skador, utan också hur vi med varsamhet kan förbereda djuren för att återvända till sina naturliga livsmiljöer utan att påverka deras beteende, säger Linda Törngren, chef för Skansen djurvårdare och ordförande i KFV.

    Vingbrott, utmärgling och moderlösa ungar

    Deltagarna fick lära sig om olika typer av skador som ofta drabbar vilda djur, som till exempel vingbrott, utmärgling och moderlösa ungar.

    De som jobbar som viltrehabiliterare i Sverige har tillstånd från länsstyrelsen att ta hand om skadade vilda djur. Varje anläggning har en ansvarig veterinär, och tillståndet gäller arter som lever fritt i Sverige. På Skansen finns erfarna djurvårdare och veterinärer som hjälper skadade djur att återhämta sig och komma tillbaka till naturen.

    Skansens utter-rehabilitering – en unik insats

    Skansen har en unik roll som den enda anläggningen i Sverige med långvarigt tillstånd att rehabilitera uttrar. Under våren har två övergivna utterungar framgångsrikt rehabiliterats på Skansen och släppts tillbaka i det vilda.

    –  Att rehabilitera uttrar kräver en särskild nivå av omsorg och expertis. Vi på Skansen har utvecklat specifika metoder för att ge dessa djur bästa möjliga vård, där minimal mänsklig kontakt och noggrant övervakad näring är avgörande för att de ska kunna återvända till sin naturliga miljö, säger Linda Törngren.

    Rehabilitering utter på Skansen.
    Rehabilitering av utter på Skansen (Foto: Skansen).

    Rehabiliteringen är viktig eftersom uttern är rödlistad som ”Nära hotad”. Arbetet stöds av expertis och särskilt anpassade utrymmen som inte är tillgängliga för besökare.

    Vad säger lagen om att ta hand om vilda djur?

    Om du hittar ett skadat djur får du som privatperson ta hand om det i högst 48 timmar. Därefter måste djuret överlämnas till en licensierad viltrehabiliterare eller släppas tillbaka i naturen. Det är olagligt att hålla vilda djur i fångenskap utan tillstånd.

    – Om du är osäker på vad du ska göra, kontakta alltid en viltrehabiliterare för råd – och gör det innan du tar hand om djuret, säger Linda Törngren.

  • Katastrofhjälp – Fåglar och Vilt (KFV)

    Är du intresserad av att delta i framtida kurser i viltrehabilitering? Besök KFV:s riksförbunds webbplats för att anmäla ditt intresse.